4950 resultaten
ID: 35682 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Eenbeekstraat 44 (Destelbergen)
Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een park in landschappelijke stijl met serpentinevijver. Vanouds leidt een lange toegangsdreef vanuit het zuiden naar het vroeger omgrachte kasteel. Heden een vergrote, neoclassicistische buitenplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed, drie traveeën diep en drie bouwlagen hoog onder een leien schilddak. In de jaren 1880 aangepast en voornamelijk vergroot. Ommuurde moestuin met lange, beglaasde ijzeren serre en koetshuis onder mansardedak.
ID: 35688 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Haenhoutstraat 149 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; vijver en tuinpaviljoen op een eiland.
ID: 35626 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat 65 (Destelbergen)
Kasteeldomein met grachten en vijvers. Begin 19de eeuw werd de bestaande oude hofstede of kasteel met U-vormige aanleg vervangen door een kleinere buitenplaats met weinig uitgesproken H-vormige plattegrond; meermaals aangepast en vergroot. Op het domein: polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw, een tweede tuinpaviljoen met uitzicht op de straat, een ijskelder uit midden 19de eeuw, gelegen aan de vijver. Voorts nog drie 19de-eeuwse tuinbruggen met ijzeren leuningen en één houten hangbrug. In het verlengde van een Beukendreef bevond zich de oude moestuin, waarvan de moestuinmuur en de serre bewaard gebleven zijn.
ID: 35704 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kwadenplasstraat 12-16 (Destelbergen)
Omgracht kasteel in bijbehorend park met kasteelhoeve, bijgebouw en toegangspoort nabij de Ledebeek, in de noordwesthoek van de gemeente. In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam Notax wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Begin 17de eeuw zou Notax heropgebouwd zijn tot een kasteel dat typologisch aansluit bij de bescheiden kastelen uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewit bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen onder snijdende schilddaken en lage haakse westvleugel van één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 35804 | Bouwkundig element
Lovelddreef 13-15 (Destelbergen)
Op de site met walgracht bevond zich voorheen het heerlijk kasteel van de heren van Lovelde, later vervangen door een pachtgoed. Onregelmatige enkelvoudige omgrachting gedempt op de noordoostelijke hoek. In de westhoek van het erf vroegere boerenwoning van één bouwlaag en heden vijf traveeën, onder zadeldak, in oorsprong opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Naast de erftoegang en achter de walgracht opgericht bakstenen bakhuis.
ID: 35911 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Meersstraat 46-50 (Destelbergen)
Kasteel achter in een park gebouwd in 1876 door de Gentse universiteitsprofessor F.J. Soupart naar ontwerp van architect A. Pauli. Voordien waarschijnlijk een landhuis of maison de plaisance met aanhorigheden. Toegang tot het kasteelpark gemarkeerd door twee opvallende, overhoekse vierkante gemetste pijlers. Neoclassicistische villa met kasteelallures door de zware vierkante toren met hoge afgeknotte spits op de hoek van de voorgevel. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl met een kasteelvijver. Aan de zuidwestelijke hoek van het park, naast het koetshuis, bevinden zich de dienstgebouwen van het kasteel en een ommuurde moestuin.
ID: 35912 | Bouwkundig element
Meersstraat 48-50 (Destelbergen)
Naast de gedeeltelijk ommuurde moestuin in de noordwestelijke hoek van het park van Kasteel Soupart gesitueerd ensemble van vroegere bijgebouwen. L-vormige bakstenen vleugel van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken. Verschillen en naden in het metselwerk van de gevels wijzen op een ouder gebouw, koetshuis met stallen, uit 17de of 18de eeuw, dat in derde kwart 19de eeuw deels werd aangepast tot een woonhuis. Elegante achtzijdige watertoren ongeveer gelijktijdig opgericht met het kasteel.
ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.
ID: 35716 | Bouwkundig element
Panhuisstraat 15 (Destelbergen)
Grote hoeve gelegen ten oosten van de Panhuisstraat en van een reeds in de tweede helft van de 18de eeuw verlaten rechthoekige omgrachte site waarvan de zuidelijke walgracht naast de toegangsdreef deels bewaard bleef.
ID: 35726 | Bouwkundig element
Sint-Pietershofstraat 36 (Destelbergen)
Boerenerf met inrijpoort en weinig relevante hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw achterin een boomgaard. Vermeldenswaardig omwille van het lokaal historisch belang van de site. Gesitueerd ter hoogte van het zogenaamd "Sint-Pietershof", een voormalige pachthoeve van de petantie van de Gentse Sint-Pietersabdij.