Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64098 resultaten


ID: 16156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westsluisstraat 11 (Alveringem)
Hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf, bereikbaar via onverharde oprit. Aangepaste 18de-eeuwse kern.


ID: 16158 | Bouwkundig element

Omwalde boerenarbeiderswoning

Westsluisstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf, met rest van wal afgezet met knotwilgen, ten westen. Gelegen midden weilanden, omgeven met doornhagen. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en stro) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (circa 1800 ?). Vervanging van voormalig schuurtje en, of stal ?.


ID: 15870 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijdouwbeekstraat 4 (Alveringem)
Geïsoleerde en via bochtige oprit bereikbare hoeve met losse bestanddelen en rest van oorspronkelijke omwalling ten noorden van boerenhuis. Nagenoeg T-vormige opstelling van de gebouwen rondom een deels verhard, deels door moestuin ingenomen erf. Stalvleugel met bakstenen stoep. Ten noorden, op lage terp staand boerenhuis, in kern mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (eerste kwart van de 19de eeuw ?). In verlengde van boerenhuis, stallingen.


ID: 16159 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1858

Zwanestraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk twee, thans één burgerhuis, ietwat vooruitspringend ten opzichte van de overige straatbebouwing. Breedhuis van oorspronkelijk twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1858 door middel van zijgevelsteen links.


ID: 16162 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zwanestraat 12 (Alveringem)
Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met kort overstekende rand, uit de 19de eeuw.


ID: 16160 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Zwanestraat 3, 3A-C (Alveringem)
Burgerhuis met aanpalende brouwerij (?) links en kleine tuin rechts. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1895 door middel van baksteenkoppen in rechter zijgevel.


ID: 16161 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Zwanestraat 4-6 (Alveringem)
Aanpalende, soortgelijke rijhuizen, bestaande uit een dubbel- en enkelhuis van respectievelijk vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 302583 | Bouwkundig element

Parkwijk De Vallaer

Aalbeslei 1-10, Braambeslei 1-14, Gaston Fabrélaan 146-165, Hazelnootlei 1-10, Kartuizersstraat 2-14, Kerseboomlei 1-6, Koolhofstraat 1-32, Kriekeboomlei 1-12, Lijsterbeslei 1-6, Moerbezielei 1-10, Oudehofstraat 2-50, Pachthofplein 1-12, Papaverlei 1-14, Petunialei 1-10, Primulalei 1-14, Rozelaarlei 1-10, Steerveldstraat 2-26, Valaardreef 2-28, 36-60, Veenbeslaan 1-14, Vierendeelstraat 1-12 (Antwerpen)
Sociale woonwijk De Vallaer werd gebouwd tijdens de jaren 1950 naar ontwerp van architecten Léon Stynen en Paul De Meyer.


ID: 4774 | Bouwkundig element

Traditioneel diephuis

Aalmoezenierstraat 46 (Antwerpen)
Traditioneel hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, te dateren in de 17de eeuw. Verankerde tuitgevel met schouderstukken, bepleisterd en beschilderd en aangepast in de loop van de 19de eeuw.