Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 85037 | Bouwkundig element

Proefhoeve

Oosterzelesteenweg (Wetteren)
Proefhoeve, voorheen schoolhoeve van de Provinciale Middelbare Landbouwschool voor jongens gebouwd op de historische site van het Koningshof in 1922 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys. Boerenwoning in regionalistische stijl, van tien traveeën en één bouwlaag onder overstekend vooraan geknikt zadeldak met vier dakvensters, afgewerkt met zijaandaken.


ID: 85036 | Bouwkundig element

Hoeve Koningshof

Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster boven de deurtravee, opklimmend tot 1754. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Voorde

Oudenhoek 36 (Wetteren)
Laat 18de-eeuwse grote semigesloten hoeve, niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778; op de gebouwen gedateerd 1778 en 1781. Huidige aan de straat palende hoeve samengesteld uit vier afzonderlijke hoevegebouwen in het vierkant opgesteld rondom een ruime gekasseide binnenplaats met ten noordwesten achterin gelegen vrijstaande boerenwoning.


ID: 85185 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 38 (Wetteren)
Hoeve nu bestaand uit een achterin gelegen in oorsprong oud boerenhuis en één lang bedrijfsgebouw aan de straat. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een gebouwenconfiguratie aan in U-vorm met achterliggend gebouw, volgens de Poppkaart later geëvolueerd tot een hoeve met gesloten aanleg.


ID: 85187 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 43 (Wetteren)
Grote gesloten hoeve met aan de straat, op de rooilijn vooruitspringende boerenwoning. Rechts aanpalend lager, L-vormig bedrijfsgebouw met brede poortdoorrit en stallen, grote hoge dwarsschuur ten zuidoosten op het achtererf. Als hoeve met losse bestanddelen opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78; vóór 1835 uitgebreid en geëvolueerd naar een aanleg overeenstemmend met de huidige.


ID: 85084 | Bouwkundig element

Hoeve

Ten Ede Dorp 21 (Wetteren)
Hoeve reeds aangeduid op het Primitief Plan van circa 1830. Kadastrale toestand ongewijzigd gebleven tot in 1914, boerenhuis dan vergroot en linkergedeelte in 1930 afgesplitst.


ID: 85085 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bloemisterij

Ten Ede Dorp 36 (Wetteren)
Burgerwoning, aanvankelijk in 1915 gebouwd voor onderwijzer Pierre De Wilde - De Veirman; later herbestemd tot bloemistenwoning met oprichting van een bloemisterij achteraan. Woning volgens kadastergegevens in 1939 gedeeltelijk herbouwd en vergroot. Achtergelegen bloemisterij met bakstenen schouw en waterreservoir binnen constructie in betonskeletbouw.


ID: 85188 | Bouwkundig element

Hoeve Het Wintershof

Volkershouw 40 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenwoningen met bijgebouwen op het voorerf, die volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd werden tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.


ID: 85190 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Werft 8 (Wetteren)
Hoeve met haaks op de straat ingeplante boerenwoning en in L-vorm aangebouwd bedrijfsgebouw, gebouwd in 1906. Verankerd bakstenen boerenhuis van vier traveeën met twee aansluitende staltraveeën onder doorlopend pannen zadeldak. Gecementeerd bedrijfsgebouw van twee traveeën en aansluitende stal onder lessenaarsdak.