Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 70691 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 30 (Bocholt)
Oorspronkelijk het woonhuis van een thans verdwenen, grote gesloten hoeve, links van het huidige gebouw. Deze hoeve staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); het huidige woonhuis staat in de Atlas van de Buurtwegen (1845).


ID: 70692 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpsstraat 46 (Bocholt)
Burgerhuis in eclectische stijl, uit het begin van de 20ste eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype. Drie traveeën waarvan de linkse travee is opgevat als een diephuisgedeelte met trapgevel onder zadeldak.


ID: 70693 | Bouwkundig element

Langgestrekt burgerhuis in eclectische stijl

Dorpsstraat 49-51 (Bocholt)
Oorspronkelijk waarschijnlijk één geheel. Langgestrekt gebouw in eclectische stijl, door middel van een gevelsteen boven de deur van nummer 51 gedateerd: P.M.H./ 1888.


ID: 70694 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Dorpsstraat 53 (Bocholt)
Gebouwencomplex waarvan het oudste gedeelte het woonhuis schijnt, met een haaks, op de voorgevel aansluitend dienstgebouw. Hoewel het dienstgebouw mogelijk een oude kern heeft, dateert het huidige uitzicht eveneens uit de 19de eeuw.


ID: 308462 | Landschappelijk element

Gemengde eikendreef

Eikenlaan (Bocholt)
In het verlengde van de Eikenlaan ligt een onverharde dreef die beplant is met zowel Amerikaanse eik als zomereik. Deze dreef maakt deel uit van het historisch drevenpatroon bij de Damburghoeve en is het enige stuk dreef dat nog niet werd heraangeplant.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 70696 | Bouwkundig element

Tweeledige hoeve

Eilandweg 1 (Bocholt)
Tweeledige hoeve, de twee vleugels enigszins schuin tegenover elkaar. De hoeve heeft een oude kern, mogelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw of ouder.


ID: 302795 | Landschappelijk element

Grand Canal du Nord

Fabriekstraat 106A (Bocholt)
De bouw van het ‘Grand Canal du Nord’ of de ‘Groote Noord Vaart’ (1806-1810) was één van de grote prestigieuze infrastructuurwerken ten tijde van Napoleon met de bedoeling om een verbinding tussen Rijn-Maas en Schelde te realiseren. Vanuit Grimlinghausen aan de Rijn, Venlo aan de Maas, ging het traject over Lozen (Bocholt) naar Herentals om uiteindelijk in het Bonapartedok in Antwerpen uit te monden. Een toevoerkanaal tussen Smeermaas en Kaulille moest voor de noodzakelijke watertoevoer op het hoogste punt van het kanaal zorgen. De enige restanten die hiervan bewaard zijn gebleven, liggen in Kaulille (Bocholt).


ID: 70747 | Bouwkundig element

Directeurswoning Cooppal-P.R.B

Fabriekstraat 108-110 (Bocholt)
Eén van de directeurswoningen van het voormalige Cooppal-P.R.B., waarschijnlijk het voormalige huis en park van de familie Slegten-Sneyers, die deze heidegronden in 1855 van de gemeente kocht. Alleenstaand breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in een ruime tuin.


ID: 70748 | Bouwkundig element

Directeurswoning Cooppal-P.R.B.

Fabriekstraat 112 (Bocholt)
Directeurswoning van Cooppal-P.R.B., naar verluidt gebouwd in 1910. Alleenstaande villa, gelegen in een ruime tuin. Gebouw met complexe vorm.