Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 71697 | Bouwkundig element

Bulscamphoeve

Hemelhofweg 25-27 (Wevelgem)
Historische hoeve gelegen in de alluviale vallei van de Heulebeek. Omwalde hoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1549. Het huidige thans, sterk verbouwde gebouwenbestand, zou dateren van 1775. Lage, losse bestanddelen met hoefijzervormige opstelling. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken en gewitte erfgevels op gepikte plint.


ID: 71706 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goet te Walle

Heulestraat 117 (Wevelgem)
Historische hoeve, centrum van de gelijknamige heerlijkheid, achterleen van de heerlijkheid Heule. Ten noorden loopt de Heulebeek. De oudste vermelding in de kerkrekeningen van 1469-1470.


ID: 71709 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Heulestraat 146 (Wevelgem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws hoevetje aansluitend bij het langgestrekte type. Boerenhuis van vier traveeën en aansluitend rechts stalvleugel en schuur. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 71718 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof

Hondschotestraat 161 (Wevelgem)
Voorheen foncier van de heerlijkheid "Rumbeeksmote". De oudste vermelding gaat terug tot 1366. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom erf. Heden witgeschilderde parementen. Ten noorden van het erf aangepast boerenhuis met 18de-eeuwse kern. T-vormige plattegrond.


ID: 71717 | Bouwkundig element

Neerhof van Hondschote

Hondschotestraat 29-31 (Wevelgem)
Belangrijke historische hoeve "Neerhof van Hondschote", foncier van de gelijknamige heerlijkheid en voormalig neerhof van het kasteel van de heer van de dorpsheerlijkheid. Het kasteel wordt afgebroken op het eind van de 18de eeuw. De heerlijkheid is een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk.


ID: 71719 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hugo Verriestlaan 25 (Wevelgem)
Dieper in gelegen hoeve met voornamelijk 20ste-eeuws uitzicht. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Opvallende stalvleugel met bijhorende schuur van twee bouwlagen gebouwd in 1912, zie jaarankers in rechter zijpuntgevel. Decoratief uitgewerkte erfgevel geritmeerd door lisenen verbonden door muizentandfries.


ID: 71334 | Bouwkundig element

Hoeve ter Kassei

Ieperstraat 139-141 (Wevelgem)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1530, ze was eigendom van de heren van Moorsele en Ter Gracht, maar behoorde niet tot het foncier van de heerlijkheid. Heden hoeve bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Poortgebouw, stal, nieuwe loodsen en schuur in U-vorm opgesteld rond een deels verhard erf. Ten westen vrijstaand woonhuis en bakhuisje. Ten zuiden, tabaksast.


ID: 71336 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ieperstraat 171 (Wevelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf.


ID: 71337 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ieperstraat 191 (Wevelgem)
Hoeve uit het begin van de 20ste eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen, met ten noorden, woonhuis met vernieuwd parement, gedateerd met gevelsteen "1910", ten westen, dubbele dwarsschuur en ten oosten ast.


ID: 71720 | Bouwkundig element

Hoeve

Ijzerpoort 11 (Wevelgem)
19de-eeuwse hoeve aangeduid op de Atlas de Buurtwegen van 1843 met grosso modo gelijke opstelling. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom bekiezeld erf. Boerenhuis en stalvleugel met gewitte gevels. Ten noorden woonhuis van 1852.