Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 46902 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 2 (Merksplas)
Vrijstaande neogotische kerk met deels ingebouwde westtoren, van 1872-1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans, omringend plein.


ID: 90034 | Bouwkundig element

Neogotische Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gentstraat (Meulebeke)
De bouw van de kapel wordt in 1903 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan zeven jaar voordien is gebeurd. Bouwheren zijn wellicht de toenmalige eigenaars van de Herentmolen, de weduwe en de kinderen van Lodewijk Vermeulen-Loncke, olieslager uit Ingelmunster.


ID: 90059 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel

Kapellestraat (Meulebeke)
Bedevaartkapel met 18de-eeuwse kern, herbouwd in neogotische stijl in 1886 met voorportaal van 1934, gelegen ten zuidoosten van het kasteeldomein Ter Borcht nabij de deels overwelfde Devebeek en op de hoek met de voetweg naar de Krekelstraat.


ID: 90105 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Marialoopplaats (Meulebeke)
Neogotische bedevaartkapel, ingezegend in 1908, naar ontwerp van architect Jules Carette, deels naar model van de in 1906 afgebrande 16de-eeuwse laatgotische kapel; vormt de kern waarrond Marialoop zich in de loop der tijd als gehucht en gekend bedevaartsoord heeft ontwikkeld.


ID: 90122 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskerk

Markt (Meulebeke)
Sint-Amanduskerk, neogotische hoofdparochiekerk, nagenoeg volledig heropgebouwd in 1893-1896 naar ontwerp van architect Jules Soete (Roeselare) ter vervanging van een barokke kerk die in 1715-1720 op de plaats van de oude romaanse kerk wordt opgetrokken. Voorheen met omliggend kerkhof, dat opgeheven wordt na inrichting van een nieuwe begraafplaats in de Karel van Manderstraat in 1806. Interieur ingrijpend veranderd in 1962-1963 naar ontwerp van architect R. Lernout uit Geluwe.


ID: 90138 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Meentakstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.


ID: 90144 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua

Nieuwstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua, volgens kadaster in 1898 opgericht in opdracht van handelaar Adolf Warnez en koopman Leo Poelvoorde, beiden uit Meulebeke. Achteruitspringende kapel, aangebouwd tegen de westzijgevel van nummer 41, met bakstenen muurtje aan de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met ijzeren nokkruis.


ID: 90153 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Volgens kadaster in 1876 gebouwd, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel die op de kaart van P. Vander Maelen (1850) weergegeven wordt. Bouwheer is de Meulebeekse molenaar Leonard Loncke, tevens eigenaar van de "Plaatsmolen", de Herentmolen en "Ginste Stampkot", een oliewindmolen in het gehucht de Ginste (Oostrozebeke). Op 16 oktober 1918 wordt de kapel tijdens een Duitse granaataanval beschadigd, later hersteld. Ruime neogotische kapel met driezijdige koorafsluiting. Verankerde rode baksteenbouw onder zadel- en schilddak (nok loodrecht op straat; zwarte en rode Vlaamse pannen) met omlopende, gecementeerde en geschilderde plint. IJzeren nokkruis.


ID: 54890 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Brugsesteenweg (Middelkerke)
Bedehuis gelegen midden kerkhof omgeven door muurtje onder ezelsrug, haag en bomenrij ten zuiden en ten oosten. Ten westen, bakstenen toegangspad. De driebeukige, neogotische hallenkerk met westtoren, daterend van 1860, gebouwd ter vervanging van een middeleeuws bedehuis, werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison van 1922.