Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1779 resultaten


ID: 23620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Rodenbach-Mergaert met tuin

Spanjestraat 112 (Roeselare)
Kasteel Rodenbach Mergaert is een eclectische villa met neoclassicistische inslag die typerend is als woning voor een welvarende industrieel uit het einde van de 19de eeuw; door haar kasteelachtige allures is zij vrij uniek als brouwerswoning. Een deels ommuurde siertuin met bronvijver omgeeft de villa.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck

Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.


ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.


ID: 29055 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Martensstraat 25 (Ronse)
Voormalige pastorie met ommuurde tuin van de Sint-Martinusparochie gebouwd in 1886 in historiserende stijl. Ingeplant op dezelfde locatie als de oude pastorie (zie kaartboek van 1684) op de zuidoostelijke hoek van het voormalig kerkhof.


ID: 134766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Puttenberg met park

Gasthuisstraat 1, Puttenberg 2 (Roosdaal)
Kasteelvilla en portierswoning, gebouwd in 1928 voor Joseph De Schepper naar ontwerp van Adrien Blomme in een uitgesproken neotraditionele stijl. Park van 3 hectare, aangelegd naar ontwerp van Jules Janlet rond een gedeeltelijk bebost, grotendeels landschappelijk met slechts enkele strakke elementen (oprijlaan); sterkt uitgewerkt toegangshek.


ID: 134765 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132, Koollochting 1 (Roosdaal)
Landhuis met bijgebouwen, vermoedelijk teruggaand op middeleeuwse site, gerestaureerd in historiserende stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw met recuperatiemateriaal van het kasteel Thy-le-Château (Namen) tot pittoresk geheel met donjon en kantelen; ommuurd domein van circa 2 hectare met dicht bosplantsoen, heuveltje en vijver met eilandje.


ID: 134767 | Landschappelijk element

Tuin van schoenfabriek De Proost

Ninoofsesteenweg 110 (Roosdaal)
Tuinrestant (45 are) bij een in 1947 gebouwde, in de jaren 1980 afgebroken schoenfabriek; in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting zonder zeldzame soorten.


ID: 40569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Brugsken met tuin

Ninoofsesteenweg 245-247 (Roosdaal)
Landhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, voormalig 'huis van plaisantie' in de kern daterend van 1634, aangepast in het eerste kwart van de 19de eeuw en gerestaureerd in 1936, waarbij de aanhorigheid omgebouwd werd tot woning; landhuis met relicten van formele, regelmatige tuinaanleg met snoeivormen (bollen) en palissades van taxus uit 1936.


ID: 134769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Strijtem

Schilder Evenepoelstraat 7, Strijtemplein 15 (Roosdaal)
Landhuis vermoedelijk teruggaand op 17de-eeuws volume in traditionele bak- zandsteenstijl, aangepast in de 18de eeuw en aanzienlijk verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, op heden gecementeerd; bouw van een neoclassicistisch koetshuis rond 1868 ter vervanging van voormalige pachthoeve; landhuis met koetshuis omgeven door park van circa 1 hectare met relicten van parterre en andere vorm­elementen uit het interbellum.