Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 58029 | Bouwkundig element

Kapel voor militaire en burgerlijke slachtoffers in de kerkhofmuur

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Kapel voor militaire en burgerlijke slachtoffers, uit Eerste en Tweede Wereldoorlog, ingewerkt in de kerkhofmuur. Gebouwd omstreeks 1919. Open kapel uit bruinrode baksteen; opzij door twee steunberen gestut, afgedekt met schilddak uit leistenen en houten kroonlijst met spitsboog versierd. In de spitsboogvormige nis hangt een witmarmeren plaat bovenaan met rond gebogen middendeel en uitzwenkende uiteinden. Opgenomen in het dorpsgezicht en beschermd in 1993.


ID: 58112 | Bouwkundig element

Schoeringekapel

Schoeringstraat (Zuienkerke)
Kapel gebouwd in 1946, ontworpen door architect J. Decoster, met Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer Karel Dupon. Rood bakstenen kapel met zadeldak met Vlaamse pannen, natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliëf en ijzeren kruis op dak.


ID: 80878 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasinstituut

Deerlijkstraat 34-36 (Zwevegem)
Sint-Niklaasinstituut, opgericht in 1866. De vroegste gebouwen, zijnde het kloosterhuis en klassenvleugels, gebouwd tussen 1868 en 1890. In 1893 in westelijke richting uitgebreid. In 1897 wordt een rechthoekig volume opgetrokken aan de straat, dat in 1934 wordt verbouwd tot een langgestrekte vleugel. In het derde kwart van de 20ste eeuw nog verschillende uitbreidingen in zuidelijke richting. Dieper in gelegen voormalig klooster, ca. 1866. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Links (westen), recentere klassenvleugel vermoedelijk aangepast in de jaren 1940. Rechts, dwarse vleugel, opgetrokken ca 1891. Blinde straatgevel geritmeerd door verticaliserende lisenen waartussen getoogde blinde vensters met bakstenen borstwering. Ten oosten, langgestrekte vleugel opgetrokken in twee fases, vermoedelijk in 1897 en 1934. Verankerde baksteenbouw geritmeerd door lisenen, verbonden door muizentandfries.


ID: 81051 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkomtrek (Zwevegem)
Arduinen gedenkzuil op vierkante sokkel met naar boven toe versmallende zuil met kruis van 1950, gesigneerd door Lattenist, voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de weerstanders van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 81077 | Bouwkundig element

Heestert Military Cemetery

Kerkomtrek (Zwevegem)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte 'headstones' voor Britse en rechthoekige graven voor Duitse doden.


ID: 81335 | Bouwkundig element

Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog

Sint-Denijsplaats (Zwevegem)
Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de voet van de kerkhofmuur. Oorspronkelijk geplaatst in de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel op de hoek Kerkeberg/ Koffiestraat. In 1926 werd het gedenkteken verplaatst naar de huidige ligging. Rondbogige, hardstenen gedenksteen uitgevoerd door Viaene-Lagae uit Kortijk met bronzen reliëf van L. Bressers uit Gent. Rechthoekige trede met twee paaltjes (oorspronkelijk vier) in de vorm van een obus.


ID: 81037 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de vermisten en de politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog. Arduinen monument opgericht in 1920-1921. Enkel vierkante sokkel met naar boven toe versmallende vierkante zuil met gebogen fronton, met bekronende buste van koning Albert I. Oorspronkelijk gelegen te midden van achthoekig bloemperk, later verplaatst ten zuidoosten van de kerk


ID: 216165 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Zwijndrecht

Dorp West (Zwijndrecht)
Geometrisch opgevat hardstenen monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, met bronzen bas-reliëfs.


ID: 216167 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Burcht

Zwijndrechtsestraat (Zwijndrecht)
Blauw hardstenen monument in art-decostijl voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen.