Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 78389 | Bouwkundig element

Hoeve Roode Schure

Lekedorpstraat 126 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.


ID: 78293 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerestraat 16 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, vrijstaand rondom het verhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 78487 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Blauwhuis

Nieuwpoortstraat 6 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve met poort en opschrift BLAUWHUIS/ANNO 1920 . Deze hoeve gaat terug op een dieper gelegen belangrijke historische hoeve. Wederopbouwhoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met rechthoekige opstelling rondom een deels gekasseid erf. Verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gekanteelde korfboogpoort met opschrift en centrale Marianis in een gesinterde omlijsting. Boerenhuis met dakvenster, rechthoekige muuropeningen onder strek; imposante dubbele dwarsschuur met twee hoge tudorboogvormige poorten en lage rechthoekige wagenhuispoorten verdiept in tudorboognissen.


ID: 78578 | Bouwkundig element

Noorthoeve 1645

Noordstraat 9 (Diksmuide)
Losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het geasfalteerde erf gegroepeerd, nieuw hondenhok met bewaard beschilderd ijzeren hekwerk. Haaks op de straat, geelbakstenen boerenhuis met rechts opkamer onder hogere nok, tuitgevels met aandaken en vlechtingen voor de zijgevels en de dakvensters.


ID: 78178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. De oevers van de walgracht zijn afgeboord met oude knotbomen van wilg en populier.


ID: 78452 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Groot Kameroen

Oostkerkestraat 34 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, " 't Groot Kameroen". Voormalige abdijhoeve van de Cisterciënzerabdij te Cambron (Henegouwen). Over de geschiedenis van de abdijhoeve is bijzonder weinig geweten. De eerste vermelding van de hoeve klimt terug tot 1302, onder meer in rekeningen van Willem van Gullik. Als hoeve met losstaande bestanddelen binnen een omwalling aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "Cense Cambron". Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de hoeve echter nagenoeg volledig verwoest, waarna enkel de imposante langsschuur naar vooroorlogs model wordt heropgebouwd.


ID: 78579 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Oude-Heiestraat 1 (Diksmuide)
Losse bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom erf. Boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met aan de erfzijde anderhalve bouwlaag en rechts twee opkamertraveeën.


ID: 78210 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Pluimstraat 7 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, teruggaand op een site met losse bestanddelen in een ruime omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op eerst genoemde kaart kan men een mogelijk opperhof-/ neerhofstructuur herkennen, doch gevat binnen één rechthoekige omwalling.


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 78295 | Bouwkundig element

Hoeve Coudenburgh

Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.