Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 74382 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 15 (Kruisem)
Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 74299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleinestraat 25 (Kruisem)
Omhaagd hoevetje op de grens met Wannegem-Lede met naar de straat gerichte achtergevel en ijzeren toegangshek. Boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 131209 | Landschappelijk element

Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


ID: 74402 | Bouwkundig element

Villa

Oudenaardsesteenweg 28 (Kruisem)
Villa in omhaagde beboomde tuin, gebouwd door notaris C. Van der Stichelen in 1936-37 naar ontwerp van architect Van de Velde. Vrij imposant breed gebouw met art-decokenmerken, verspringende traveeën en bouwlagen onder schilddak.


ID: 74313 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijverdamstraat 4 (Kruisem)
Omhaagde hoeve met losstaande bestanddelen en fraai ijzeren hek tussen twee imposante linden.


ID: 300299 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vredesboom

Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan, aangeplant als vredesboom (1920).


ID: 89783 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Kasteelstraat (Kuurne)
Dieper in gelegen omhaagde begraafplaats op rechthoekige plattegrond, aangelegd tussen 1963 en 1964, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de Sint-Michielskerk was gelegen (zie Marktplaats).  De begraafplaats is bereikbaar via een korte geasfalteerde laan met haag en meidoorn.


ID: 41155 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerkstraat 19 (Laakdal)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk opklimmend tot midden 15de eeuw, toren van circa 1520 en schip verbouwd in jaren 1750.