Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 81683 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Oostdorp 34 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuws hoevetje. Volumes reeds aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Semigesloten opstelling. Boerenhuis gekenmerkt door vingerberaping. Links, poortdoorgang die toegang geeft tot het gekasseide erf. Ten westen verankerde bakstenen stalvleugel.


ID: 81684 | Bouwkundig element

Brouwerij Van Cauwenberghe

Oostdorp 35 (Anzegem)
Voormalige brouwerij Van Cauwenberghe. In 1851 richt I. Van de Meulebroucke een azijnbrouwerij op. Burgerwoning met vernieuwd parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en met aan de straat gelegen serre en gloriette, zie oude prentbriefkaart. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Heden bakstenen parement van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam. Rechts bedrijfsgebouwen: Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 81762 | Bouwkundig element

Hoeve

Otegemstraat 101 (Anzegem)
Otegemstraat nr. 101. Aan de straat gelegen hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis (ten noorden) en stal (ten oosten) in L-vorm opgesteld rond een verhard erf. Volumes van rode baksteen onder zadeldaken (kunstleien en pannen). Woonhuis getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels, bewaard schijnwerk.


ID: 81466 | Bouwkundig element

Hoeve De Barze

Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve zogenaamd De Barze, deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een erf. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met 19de-eeuwse kapconstructie, en met in 1880 gebouwde, aansluitend schuur.


ID: 81467 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Ouden Heirweg 6 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht, met behouden configuratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Vermoedelijk site met 18de-eeuwse kern, zie aanduiding volume op die plaats op de Ferrariskaart (1770-1778). Volumes van gewitte baksteen onder pannen zadeldaken. Woonhuis met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk.


ID: 81626 | Bouwkundig element

Hoevetje uit de 19de eeuw

Oudepontstraat 11 (Anzegem)
Voormalig klein 19de-eeuws hoevetje waarvan de volumes zijn aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).


ID: 81625 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudepontstraat 2 (Anzegem)
Heden heeft de hoeve een aaneengesloten U-vormige opstelling. Gewitte verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis van zeven traveeën, waarvan twee deurtraveeën met getoogde deuren in typische omlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten schuur; ten zuiden stalvleugel.


ID: 81627 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudepontstraat 5 (Anzegem)
Klein 19de-eeuws hoevetje met aan de straat gelegen boerenhuis en achtergelegen parallelle stalvleugel met loodrecht aansluitend wagenhuis en vermoedelijk bakhuisje. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Boerenhuis getypeerd door aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81558 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pareelstraat 22 (Anzegem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws boerenarbeidershuis. Dubbelhuis met lijstgevel van roodbeschilderde baksteen op grijsbeschilderde plint. Bewaarde handpomp voor de woning. Aan de straat gelegen stalletje getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels.


ID: 81557 | Bouwkundig element

Hoeve de Paardehoeve

Pareelstraat 4 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve zogenaamd "de Paardehoeve" uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Losstaande witgeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een bekiezeld erf. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door betonnen hek, ten noordwesten het woonhuis, ten oosten de schuur en ten zuiden het bakhuisje met recente aanbouw.