Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 26570 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Broekstraat 25-27 (Gent)
Boerenarbeidershuisjes thans gelegen in nabijheid van recente villawijk. Beide met begraasd voorerf, nummer 27 met ijzeren tuinhek. Vermoedelijk eertijds een hoeve en naderhand nummer 25 aangepast tot woonhuis.


ID: 18204 | Bouwkundig element

Hoekcomplex ontworpen door Jules Lippens

Congreslaan 1-7, Onafhankelijkheidslaan 32 (Gent)
Hoekcomplex met de Onafhankelijkheidslaan gebouwd naar ontwerp van architect J. Lippens in een typische overgangsstijl van decoratieve naar meer functionele baksteenarchitectuur, daterend van 1929. Rij- en hoekhuizen met respectievelijk drie en vier bouwlagen onder plat dak. Voortuintjes afgesloten door ijzeren hekken.


ID: 18207 | Bouwkundig element

Villa Berteloot

Congreslaan 40 (Gent)
Monumentale villa in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd: "G. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1929. Omringende tuin afgesloten door ijzeren art-decohekken op bakstenen muurtje. Toegangspoort onder leien schilddak aan de Congreslaan. Vierkant gebouw met twee bouwlagen onder hoog schilddak met parabolische dakkapellen, centraal dakvenster boven het middenrisaliet en uitkijktorentje onder koepelvormig dak op de linkerhoek.


ID: 20267 | Bouwkundig element

Herenhuis in neorococo

Coupure 102 (Gent)
Neorococo-enkelhuis met vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met vier houten dakkapellen, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen gevel met rijk gebruik van Franse steen. Tuin afgesloten met ijzeren rocaillehek. Tuinhuisje geïnspireerd op Normandische vakbouwstijl.


ID: 26231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Desteldonkdorp 26 (Gent)
Pastorie, gelegen in afgesloten tuin met ronde, gemetste bakstenen hekpijlers en groengeschilderd ijzeren hek. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1853 ter vervanging van een op hetzelfde perceel gelegen oude pastorie. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak. Aansluitende bijgebouwen links en links achter, volgens kadastergegevens van 1873.


ID: 26307 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Doornplasstraat 72 (Gent)
Boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. Toegankelijk langs ijzeren hek. Boomgaard voor het huis.


ID: 26955 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Dorpsstraat 14 (Gent)
De achterin gelegen omwalde pastoriesite is omgeven door een ommuurde tuin met een fraai hek tussen gemetselde hekpijlers langs de straat. Het prominent aanwezig bakstenen dubbelhuis uit 1790 telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het dak is bekroond met een centrale dakkapel. Rechts van de pastorie ligt, nog steeds binnen de wal, de oude pastorie uit de 16de- of 17de eeuw.


ID: 26638 | Bouwkundig element

Hoeve

Drieselstraat 86 (Gent)
Kleine open hoeve met deels behouden wal aan voorkant en rechter zijkant, gesitueerd in een beboomd erf met hek aan de straatkant. Oude boerenwoning, minstens uit de 18de eeuw, vergroot, aangepast en dak opgetrokken aan achterzijde in de 19de eeuw. Breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Bakstenen stal met schuur uit eind 19de eeuw.


ID: 26576 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Durmstraat 14 (Gent)
Begraasd voorerf toegankelijk via ijzeren hek tussen geschilderde bakstenen pijlers. Voormalig boerenhuis (ten westen) uit de tweede helft van de 18de eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat.


ID: 26581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 33A, 35A, 37A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.