Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 20652 | Bouwkundig element

Achterbouw met schrijnwerkerij

Kortrijksepoortstraat 236 (Gent)
In het voetpad, voor de fraaie winkelpui van nummer 236 verraadt een natuurstenen vloeromlijsting met metalen valluik een onderdoorgang naar een vroeger naar de Leie afhellend steegje: rechts van dit bevindt zich volgens een gevelopschrift de "mechanise slypery E. Bauwens". Deze werd in 1846 als timmermansmagazijn Aug. Otten opgericht.


ID: 20656 | Bouwkundig element

Woonhuis en textielfabriek

Kortrijksepoortstraat 254-256 (Gent)
Heden gedecapeerd breedhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, verbouwd volgens bouwaanvraag van 1829. Achterin en lager gelegen, voormalig textielfabrieksgebouw, eveneens van 1829, opgevat als een empire-getint ontpleisterd bakstenen gebouw met drie bouwlagen van acht traveeën.


ID: 306553 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Land van Waaslaan 148 (Gent)
Dit burgerhuis in sobere art-decostijl werd in 1928 ontworpen door de Gentse architect Oscar Vandenhoeck. Het ontwerp omvat een woning met achterliggend op het perceel een atelier voor de blikslagerij van opdrachtgever Jean Dalzotto, een atelier dat in 1935 nog uitgebreid werd.


ID: 19413 | Bouwkundig element

Brouwerij

Lange Violettestraat (Gent)
In achterbouw bevindt zich de vroegere brouwerij F.A. Vindevogel, vanaf begin 20ste eeuw brouwerij A. Serruys. Achterin gelegen constructie uit begin 19de eeuw met nok parallel met de straat, van twee bouwlagen, onder zadeldak.


ID: 19463 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij

Lange Violettestraat 168-172, 172A-B (Gent)
Oprichting in begin tweede kwart van de 19de eeuw van een katoenspinnerij door J. Heyman in de gebouwen, geschikt rond een binnenkoer, van het sinds 1797 afgeschafte klooster van Sint-Joris. Aan de noordzijde tweelaagse constructie. Ten westen een iets recenter volume van twee bouwlagen, mogelijk het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 18439 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale Langerbrugge

Langerbruggekaai 3 (Gent)
De elektriciteitscentrale Langerbrugge werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog opgericht naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque. De site ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw. De nog aanwezige gebouwen en installaties illustreren de technische evolutie in het productieproces van de elektriciteitsvoorziening.


ID: 18440 | Bouwkundig element

Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens en onderneming Carnier. Het complex omvat verschillende grote, losstaande gebouwen: rechts van de ingang de conciërgewoning met refter en garage, tegenover de ingang en verder achterin gelegen het fabrieksgebouw met burelen en graanalcoholstokerij, tenslotte links, aan de straatzijde gelegen de gistfabriek met laboratoria. De eerste twee gebouwen dateren van 1941, het laatste van 1946. Kubistische vormgeving met verspringende volumes en sterk asymmetrische opbouw; platte daken.


ID: 20720 | Bouwkundig element

Textielfabriekje Rossel & C - Déchets de Coton

Leeuwstraat 30-32, 32A (Gent)
Textielfabriekje, vermoedelijk van 1929. Voorbouw aan straatzijde van drie bouwlagen, elf traveeën onder zadeldak.


ID: 26934 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw Meca Pneumatics

Liefkensstraat 35, 35A-G (Gent)
Bedrijfsgebouw van MECA pneumatics, gebouwd naar een ontwerp van architecten Eric Balliu en Johan Baele uit 1969 in hun kenmerkende, brutalistische baksteenstijl. Het gebouw is opgevat als een dynamisch volume van hoofdzakelijk één bouwlaag onder een plat dak, voorzien van een gedeeltelijke bovenverdieping onder een lessenaarsdak en van geometrische volumes en sculpturale accenten.


ID: 19267 | Bouwkundig element

Herenhuis en achterliggende werkplaats

Lucas Munichstraat 34-36 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, uit midden 19de eeuw.