Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 70744 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Roekeshof

Weerterweg 52 (Bocholt)
Langgestrekte hoeve, wat achteruitgelegen van de weg. Naar verluidt daterend van 1900. Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis.


ID: 70762 | Bouwkundig element

L-vormige hoeve

Winterdijkweg 67 (Bocholt)
L-vormige hoeve naar verluidt van circa 1900. Woonhuis aan straatzijde, haaks op de achtergevel het dienstgebouw. Verschillende toegevoegde, recente dienstgebouwen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 301436 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Antwerpen

Boechout, Bonheiden, Duffel, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Mortsel, Putte, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem, Zandhoven (Antwerpen)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 135022 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Boechout en omgeving

Boechout (Boechout), Hove (Hove)
Dit gebied is gelegen in de landelijke gemeenten Boechout en Hove, ten zuidoosten van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Het laatclassicistische U-vormige kasteel van Boechout is gelegen ten zuiden van de dorpskern binnen een grotendeels omhaagd domein en landschapspark. Het omgevende park werd in grote lijnen aangelegd in het begin van de 19de eeuw. Opvallend zijn de waterpartijen, de levensgrote zandstenen beelden, de vroeg 19de-eeuwse moestuin en een oud bomenbestand. De omgeving bestaat uit het Bos van Moretus, aansluitend op het kasteelpark, en een kleinschalig landbouwgebied, rijk aan typische oude hoeven en landschapselementen. Het ten oosten van het kasteel gelegen gebied van ‘De Melkkuip’, een kwelamfitheater met een uitgesproken reliëf, verschilt sterk van de omgeving door de openheid en doordat het zich als een aparte entiteit heeft ontwikkeld.


ID: 309000 | Landschappelijk element

De Melkkuip

Alexander Franckstraat, Boshoek, Langsweg, Melkkuipstraat (Boechout)
De Melkkuip wordt gekenmerkt door een uitgesproken reliëf van hoger gelegen gronden die een depressie omringen en zo een kwel-amfitheater vormen. In het lagergelegen deel is een aan water gebonden vegetatie ontstaan met zeldzame plantensoorten. Binnen het gebied komt historisch permanent grasland voor.


ID: 12452 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Alexander Franckstraat 16 (Boechout)
Arbeiderswoningen van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 12453 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Alexander Franckstraat 17 (Boechout)
Alleenstaand herenhuis op vierkante plattegrond uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen bij de straat in een grote omhaagde en beboomde tuin.


ID: 12454 | Bouwkundig element

Landhuis Lust en Rust

Alexander Franckstraat 20 (Boechout)
Landhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op een vierkante plattegrond, ingeplant in beboomde tuin afgesloten door gietijzeren hek tussen bak- en natuurstenen pijlers. Ontwerp van ingenieur-architect Henri Hertogs en architect George Matthyssens uit 1896, volgens de geveldatering opgetrokken in 1897 en uitgevoerd door aannemer J.C. Franck. Opdrachtgever was de Antwerpse brouwer en liberaal politicus Oscar Van der Molen, eigenaar van brouwerij-mouterij Brasserie La Couronne.


ID: 12455 | Bouwkundig element

Burgerhuis en reeks arbeiderswoningen

Alexander Franckstraat 22-36 (Boechout)
Burgerhuis, drie traveeën en twee bouwlagen, en reeks arbeiderswoningen van twee à drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken.


ID: 12451 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Alexander Franckstraat 4 (Boechout)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw.