Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

817 resultaten


ID: 132545 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Rijksweg (Bornem)
Een mooie opgaande zomereik is aangeplant in de hoek van een perceel weiland om de kadastrale grens hier vast te leggen.


ID: 132550 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Rijksweg (Bornem)
Vlakbij de Rijksweg staat een opgaande zomereik die de hoek van een akker markeert. De eik werd aangeplant om de hoek van het kadastraal perceel voor iedereen zichtbaar vast te leggen. De akker is rondom ook begrensd door een rij knotwilgen.


ID: 133012 | Landschappelijk element

Eikendreef

Schoonaardestraat (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande eiken. Het tweede deel bestaat uit lindebomen. De bomen zijn met een plantafstand van ca. 9 m aangeplant en zijn voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 133016 | Landschappelijk element

Knoteik

Spuistraat (Bornem)
In de wegberm tegenover de Eyckerhoeve, Spuistraat nr. 33 staat een oude knoteik. Hij werd hoog geknot op een hoogte van ca. 5 meter. Ook al was het bij de laatste knotbeurt al een tijdje geleden, het takhout wordt nog steeds op traditionele wijze geknot. Op de hoog geknotte boomstam wordt ook het waterlot, dit zijn jonge twijgen die ook rijs worden genoemd, gekapt om te verwerken in takkenbundels of om te gebruiken als erwtenrijs.


ID: 133023 | Landschappelijk element

Hakhoutbos

Spuistraat (Bornem)
Langs een losweg die uitkomt op de Spuistraat ligt een groot perceel gemengd loofbos met vooral zwarte els, boswilg en zomereik. Het bos vertoont nog kenmerken van een hakhoutbeheer. Dit is een beheer waarbij de struikenetage periodiek wordt gekapt in functie van brandhoutproductie. In het bos is de aanleg van rabatten en sloten nog duidelijk herkenbaar. Het noordwestelijk deel van het bos werd recent gekapt en wordt gekenmerkt door jong hakhout.


ID: 133017 | Landschappelijk element

Welkomsteik bij Koolputhoeve

Spuistraat 9 (Bornem)
Een mooi ontwikkelde opgaande eik met hoge takvrije stam staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kwabeek

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.


ID: 132816 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde zomereik als hoekboom

Bijstierstraat (Brakel)
Een mooi gevormde beeldbepalende opgaande eik staat in een weiland als hoekboom. De perceelsgrenzen zijn echter op het terrein niet meer af te lezen, doch op de kadasterkaart is de perceelsverdeling nog merkbaar. De boom heeft een hoge takvrije stam van 8,5 meter.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.