Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

184 resultaten


ID: 302891 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grensboom bij kruispunt van wegen

Welden (Oudenaarde)
Bij de grens tussen Mater en Welden staat, langs de gewestweg (N46), een opgaande Marilandicapopulier. De grensboom staat bij de Sleegstraat en daar waar de straatnaam van de N46 verandert van Nederenamestraat naar Weldenstraat. De boom heeft een stamomtrek van 350 cm, is 32 meter hoog en heeft een kruindoormeter van 25 meter (gemeten 2016). Met dit volume is deze populier zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 307933 | Landschappelijk element

Marilandicapopulier als hoekboom

Heistraat, Spendelos (Oudenaarde)
Op de hoek van de Heistraat en Spendelos te Mater staat een markante Marilandicapopulier, aangeplant als hoekboom.


ID: 130361 | Landschappelijk element

Markeringsboom Marilandicapopulier in 't Bos t'Ename

Kapellestraat (Oudenaarde)
Een opgaande canadapopulier met een stamomtrek van 347 cm (2006) is hier geplant om een gebruiksgrens aan te duiden. De Marilandicapopulier markeert er géén kadastrale grens, maar is een merkpunt die een houw begrenst in het middelhoutbos. De markeringsboom staat bij de beheerders van het bos t’ Ename gekend als pied cornier, dit is een oude Franse benaming uit de bosbouw. De boom is eveneens geplant bij een kruispunt van boswegen.


ID: 307934 | Landschappelijk element

Drie Marilandicapopulieren op oude bosrand

Spendelos (Oudenaarde)
Op de perceelsgrens tussen enkele tuinen en achterliggend weiland in Spendelos staan drie oude, opgaande Marilandicapopulieren, aangeplant als perceelsrandbeplanting.


ID: 134757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Dael

Hondzochtstraat 62-66, 62A (Pepingen)
Classicistisch landhuis uit de 18de eeuw met hoeve en bijgebouwen, aangepast in de 19de eeuw, omgeven door een riant, kunstmatig 'rivierlandschap', één van de oudste landschappelijke parken van België, gecreëerd circa 1800.


ID: 133085 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom bij poel

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Aan de straatzijde wordt het erf gemarkeerd door een opgaande populier die er als hoekboom werd geplant. Op het belendend perceel is bij de boom een veedrinkpoel aangelegd. De boom is een mooi ontwikkelde oude populierenkloon met een omtrek van 337 cm en met een totale hoogte van ca. 32 meter.


ID: 132430 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met zwarte populier

Doornhoek (Poperinge)
Knotbomenrijen van zwarte populier bij perceelrand van een boerderijerf. Op het moment van de inventarisatie stonden er 8 exemplaren met stamomtrekken van bij de 3 meter en met variabele knothoogtes tussen de 2 en 3,5 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 132489 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel langs Smoorbeek

Nieuwgrachtstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Langs de Smoorbeek is er een uitgestrekt hakhoutperceel aanwezig. Het hakhout is nog representatief en is recent nog als dusdanig in gebruik geweest. Het hakhoutbos heeft een sterk gemengd assortiment met esdoorn, els, haagbeuk, meidoorn, es en eik. In het hakhout is een jonge aanplanting gerealiseerd met canadapopulier. Het is een laag gelegen perceel dat op de Ferrariskaart als vijver werd weergegeven. Het was een onderdeel van de vijverpartijen aansluitend bij de historische pastorie van Zonnegem.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 131521 | Landschappelijk element

Houtkantbegroeiing

Kasteelweg (Vleteren)
De houtkantbegroeiing, met meerdere onderbrekingen, strekt zich als buitenomtrek van een permanent graslandperceel en ook als oeverbegroeiing van een stelsel van grachten en waterlopen uit over een lengte van circa 1300 meter.