Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

873 resultaten


ID: 208406 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Liebaardstraat 223 (Waregem)
Voormalige vlasserswoning met magazijn, volgens het kadaster gebouwd in 1936 door vlaswerkers Maurice en Robert Garré uit Desselgem. Rode baksteenbouw onder een vernieuwd, pannen zadeldak.


ID: 208576 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Meelstraat 1 (Waregem)
Vlasbedrijf Dewaele met heden bewaarde dubbele vlasschuur van 1946 aan de westzijde van de site. Baksteenbouw met straatgevel met twee dubbele schuifpoorten op hangrails. Beglaasde, mijtervormige heiligennis boven de linkerpoort.


ID: 208367 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning met opslagplaats

Kortrijkseweg 277 (Waregem)
Volgens het kadaster werd de woning gebouwd in 1930 en het magazijn in 1932, in opdracht van vlashandelaar Maurice Debaere uit Desselgem. Oranje baksteenbouw op een arduinen plint en onder een pannen zadeldak.


ID: 207255 | Bouwkundig element

Hoeve Te Hoger Damme

Desselgemseweg 229 (Waregem)
Gelegen tegenaan de Krekelbeek, grens met Desselgem. Voorheen zogenaamd "Ter Wedaghe" naar de 13de-14de-eeuwse familienaam van der Wedaghe; meestal wordt de hoeve echter naamloos geciteerd.


ID: 208386 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning, schuren en zwingelarij

Kortrijkseweg 372 (Waregem)
Gelegen op de hoek met de Sprietestraat op de grens met Desselgem. Volgens het kadaster wordt in 1866, nadat de bestaande bebouwing is afgebroken, de woning samen met een vrijstaand magazijn aan de Sprietestraat gebouwd in opdracht van koopman Jan Vandenbossche.


ID: 208533 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Leiestraat (Waregem)
Elektriciteitscabine in historiserende baksteenstijl van 1939, opschrift "1939" aan de straatzijde.


ID: 208562 | Bouwkundig element

Dorpswoning met magazijn

Liebaardstraat 117 (Waregem)
Begin 20ste-eeuwse, lage dorpswoning met geïncorporeerd magazijn. Volgens het kadaster in 1904 gebouwd en vóór 1909 uitgebreid en opgesplitst in een huis en magazijn door winkelier en handelaar Hendrik Godefroo.


ID: 208390 | Bouwkundig element

Herberg Den Toren

Kortrijkseweg 399 (Waregem)
Gelegen op de hoek met de Liebaardstraat op de grens met de gemeente Desselgem. Volgens het kadaster wordt de straathoek voor het eerst bebouwd in 1894 in opdracht van brouwer Paul Verhaeghe uit Vichte. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw van 1939 onder pannen zadel- of schilddak. Wit beschilderde, eind 19de-eeuwse hoektoren op vierkant grondplan; ingesnoerde torenspits bedekt met leien en met smeedijzeren bekroning.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt de ankerplaats gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 207860 | Bouwkundig element

Hoeve De Cleurvinck

Grote Heerweg 159 (Waregem)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen, gelegen tussen de Grote Heerweg en de Leie. Vermoedelijk 18de-eeuwse hoeve waarvan de site opklimt tot de Frankische periode.