Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5338 resultaten


ID: 214891 | Bouwkundig element

Résidence Ermitage

Britselei 4 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in naoorlogs modernisme, opgetrokken in opdracht van Paul Van Stappen en de dames Olga Kums en O. Lonnoy-Van Stappen, naar een ontwerp door de architect Marc Segers uit 1948. Het imposante complex op de hoek van de Britselei en de Kiliaanstraat, telt 41 kleine huurappartementen of studio’s en een conciërgewoning.


ID: 306583 | Bouwkundig element

Residenties Te Lande en Rozengaard

Victor Braeckmanlaan 189-255, 259-269 (Gent)
Residenties Te Lande en Rozengaard vormen één blok van twee appartementsgebouwen, ontworpen in laatmodernistische stijl in 1968 door architect Guido Haghenbeek. Het appartementsgebouw is opgevat als een vrijstaand monumentaal rechthoekig volume, volledig in lijn met de opvattingen van het modernisme. Het telt acht bouwlagen onder een uitkragend plat dak, en herbergt in totaal twee en veertig appartementen.


ID: 216602 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Franklin Rooseveltlaan 433-441, Hofstraat 335-343, Muinklaan 47-67 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw, volgens de bouwaanvraag van 1952 bestaande uit zeventien appartementen, twee conciërgewoningen en zestien autobergplaatsen, ontworpen in een conventionele stijl van de vroege jaren vijftig, aansluitend bij het modernisme van het interbellum. Het ontwerp was van de hand van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge en Emile De Nil, in opdracht van Omer Macharis.


ID: 300644 | Bouwkundig element

Woning De Facq-De Rycker

James Ensorlaan 11 (Gent)
Vrijstaande woning naar ontwerp van architect Daniël Craet, volgens bouwaanvraag van 1959 gebouwd in opdracht van Eugeen De Facq-De Rycker en in 1965 en 1969 aangepast en uitgebreid, eveneens naar ontwerp van Craet. De woning is typerend voor het rustige, evenwichtige modernisme van Craet.


ID: 305138 | Bouwkundig element

Woning Bauwens

Schotensesteenweg 455 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme in opdracht van Alfons Bauwens, naar een ontwerp van de Deurnese architect Roger Groothaert uit 1960. De laat-modernistische gevel vormt een opvallend element in de erg heterogene gevelwand van de Schotensesteenweg tussen de Jaak Van Rillaar- en de Eugeen Fahylaan, die slechts aan één zijde bebouwd is met open zicht op het Ertbruggebos.


ID: 18349 | Bouwkundig element

Woning Velghe

Koning Albertlaan 97 (Gent)
De woning is ontworpen door architect André Claessens in 1936 en is representatief voor de Gentse wooncultuur tijdens het interbellum en de stijldiversiteit die deze periode kenmerkte. Zowel het exterieur als interieur refereren aan de pakketbootstijl, die als een late vorm van art deco kan worden beschouwd, en combineren dit met elementen uit het modernisme en traditionalisme.


ID: 305737 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Waversebaan 185 (Leuven)
De modernistische burgerwoning werd in 1936 opgetrokken in opdracht van Emiel Calewaert–Van Hougaerden, bediende uit Heverlee. De woning naar ontwerp van architect Louis Van Roy, van wie reeds enkele modernistische panden in de Leuvense binnenstad gekend zijn, wordt gekenmerkt door een erg plastische vormgeving waarbij in- en uitspringende geveldelen, gebogen gevelelementen refererend naar de pakketbootstijl, een sterke horizontale geleding alsook grote vensterpartijen schatplichtig zijn aan het modernisme. Grote gelijkenissen zijn te trekken met de gevelopbouw van het buurpand nummer 183 uit hetzelfde jaar, eveneens naar ontwerp van Louis Van Roy.


ID: 6958 | Bouwkundig element

BP-building

Jan Van Rijswijcklaan 162 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in naoorlogs modernisme gebouwd in opdracht van BP Belgium, de Belgische vestiging van olieproducent The British Petroleum Company. Het ontwerp door de architecten Léon Stynen en Paul De Meyer, voor de uitvoering geassisteerd door Joseph Reusens, dateert van 1959-1960.


ID: 302632 | Bouwkundig element

Burgerhuis Rummens

Volhardingstraat 34 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme in opdracht van Jos Rummens en echtgenote Huguette Nuyens naar ontwerp van Robert Marevoet (1927-2005) uit 1960. Marevoets architectenbureau en eigen woning was verderop in de Volhardingstraat 40 gesitueerd. Uitvoerend aannemer was de firma Gebr. Laureyssens, gevestigd aan de August Scheyvaertlaan te Ekeren.


ID: 305748 | Bouwkundig element

Villa Zonneleen

Waversebaan 254 (Leuven)
Villa Zonneleen in een ingetogen modernistische stijl werd kadastraal geregistreerd in 1935 en gebouwd in opdracht van Alfons Elsen, bediende te Heverlee. Invloeden van het modernisme uiten zich in de soberheid van het ontwerp en het gebrek aan ornamentiek, het gebruik van vlak baksteenmetselwerk en de grote, overhoekse vensterpartijen. De duidelijke gevelgeleding en het tentdak met geprofileerde kroonlijst vormen eerder klassieke kenmerken van een villa.