Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2615 resultaten


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 76055 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kiezelstraat 1 (Assenede)
Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak met gecementeerde gevel met schijnvoegen; rest van hoeve met losse bestanddelen.


ID: 132522 | Landschappelijk element

Leilindes als schermbeplanting bij hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Tegen de zuidgevel van het boerenhuis staan vijf leilinden met gekalkte stam. De leibomen functioneren er als schermbeplanting, vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.


ID: 79316 | Bouwkundig element

Hoeve

Heestertstraat 101 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoevetje; erf aan de straatzijde begrensd door beukenhaag. Ten noorden, boerenhuis reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Verankerde en witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Ten oosten 20ste-eeuwse stalvleugel en ten zuiden recent nieuw boerenhuis.


ID: 79236 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Ruggestraat 39 (Avelgem)
Moderne georiënteerde zaalkerk met voorgeplaatste deels opengewerkte klokkentoren van 1956 naar ontwerp van G. Martijn (Avelgem). In het gemeentearchief bleef een bouwplan bewaard naar ontwerp van J. Cock (Kortrijk) dat licht afwijkt van het bestaande gebouw. Bedehuis gelegen in omhaagde kerktuin. Omlopend kerkpad.


ID: 307566 | Landschappelijk element

Kanaal van Beverlo

Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.


ID: 52227 | Bouwkundig element

Hoeve met Kempische schuur

Bosstraat 30 (Balen)
Hoeve met vrijstaande Kempische schuur ten zuidwesten, gelegen in een bocht van de weg en aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Boomgaard en omhaagde moestuin ten zuiden.


ID: 52231 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Heivoort 50 (Balen)
Zogenaamd Lindehoeve, met linderij en omhaagde voortuin aan straatzijde en vrijstaande schuur ten westen; huidig uitzicht van circa 1900.


ID: 52232 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kerkhofstraat 1 (Balen)
Vrijstaande langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 51965 | Bouwkundig element

Arbeidershuis

Molenveld 68 (Balen)
Vrijstaande arbeiderswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.