Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2455 resultaten


ID: 76718 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Petrus Ascanus

Petrus Ascanusstraat (Asse)
Schuin ingeplante, neogotische kapel uit 1891, op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting en voorafgegaan door een spitsboogportaal, afgedekt met een kunstleien zadeldak met vierkant klokkentorentje onder leien spits.


ID: 76757 | Bouwkundig element

Kapel de Lantsheere

Putberg (Asse)
Kapel de Lantsheere, gelegen in het Putbergbos en gebouwd in 1913 in opdracht van burggraaf Theofiel de Lantsheere naar het plan van en ter nagedachtenis van zijn zoon Leo de Lantsheere.


ID: 76800 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Sint-Gorik of Gaugericus

Torenhof (Asse)
Kapel toegewijd aan Sint-Gorik of Gaugericus, volgens J. Verbesselt ongeveer ter plaatse van de oude Sint-Gorikskerk.


ID: 76826 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan de Heilige Isidorus

Veldeken (Asse)
Schuin ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond; eenvoudige baksteenbouw op gecementeerde plint onder overkragend zadeldak, uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 76037 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel tussen zilverlindes

Dorp (Assenede)
Kapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee zilverlindes in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel met voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. De kapel werd gebouwd een paar jaar na de vernieling van de kapel van 1840.


ID: 76129 | Bouwkundig element

Kapel Nood zoekt Troost

Haven (Assenede)
Bakstenen wegkapel gebouwd in 1945 en in 1987 volledig vernieuwd, gelegen aan het Leopoldkanaal.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 76132 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Meuleken (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.


ID: 76365 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Stroomstraat (Assenede)
Open bakstenen kapel onder zadeldak in neogotische stijl, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.