Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

427 resultaten


ID: 306502 | Bouwkundig element

Directeursvilla van de Steenkoolmijn van Winterslag

Winterslagstraat 249 (Genk)
Directeursvilla van de Steenkoolmijn van Winterslag, gebouwd in 1915 ten oosten van de mijngebouwen en daarop uitkijkend vanuit een naar het zuidoosten toe sterk oplopend perceel boven de Stiemerbeek.


ID: 18808 | Bouwkundig element

Berg van Barmhartigheid en woning van de beheerder

Abrahamstraat 13-15 (Gent)
De Bergen van Barmhartigheid werden gesticht door aartshertogen Albrecht en Isabella. Hofarchitect Wenceslas Cobergher kocht het zogenaamde Dondersteen, dat in 1620 werd gesloopt en in 1621 werd de nieuwe bouw voltooid. Monumentale lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen met twee parallelle zadeldaken. Eerste voorbeeld van Vlaamse barokstijl te Gent, opgetrokken uit baksteen verwerkt met zand- en hardsteen. Verankerde bakstenen achtergevel van zeventien traveeën en drie bouwlagen. Het 15de-eeuwse gebouw links ernaast werd aangepast en ingericht als woning voor de beheerder van de Berg van Barmhartigheid. Dit zandstenen gebouw omvat van acht traveeën en twee bouwlagen. Van het hoekpand met de Bonifantenstraat resteert een gekanteeld omheiningsmuurtje met een 17de-eeuws rondboogpoortje.


ID: 88342 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Coupure 73 (Gent)
Voormalige directeurswoning van het Van Caneghemgesticht. Bepleisterde straatgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met afgewolfd zadeldak, daterend uit derde kwart 19de eeuw.


ID: 18214 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en magazijn van Spinnerij Baertsoen en Buysse

Dendermondsesteenweg 140-144, 140A-C (Gent)
Burgerhuis (nummer 140) palend aan het grotendeels verdwenen textielbedrijf, de spinnerij A. Baertsoen en Buysse. Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1878. Links ervan voormalige toegang tot de bedrijfssite, met bewaard bakstenen magazijn van twee bouwlagen onder drie parallelle zadeldaken, achter het aangrenzende huis van de onderdirecteur (nummer 142) en van de directeur (nummer 144), alles daterend van 1891 en naar ontwerp van architect J. De Waele.


ID: 307058 | Bouwkundig element

Directeurswoning Fiévé-Dutry

Dok-Noord 2 (Gent)
Directeurswoning van de voormalige stoomhoutzagerij Fiévé-Dutry. Het herenhuis uit 1848 behoort tot de oudste nog bewaarde bebouwing aan het Handelsdok en is het enige restant van een groot bedrijvencomplex dat zich uitstrekte ten noorden van de woning. Het pand werd, samen met een eerste magazijn, opgetrokken voor Isidore Fiévé-Dutry en is vermoedelijk ontworpen door Louis Minard (1801-1875) en bezit een rijke en gaaf bewaarde interieurafwerking.


ID: 18628 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Elyzeese Velden 11 (Gent)
Voormalige directeurswoning van het ernaast gelegen bedrijfje nummer 10, gedateerd op zijrisalieten 1879. Breedhuis met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), geflankeerd door afzonderlijk afgedekte lagere zijtravee met gekanteelde gevelbeëindiging.


ID: 20719 | Bouwkundig element

Klooster en schoolcomplex der zusters franciscanessen

François Benardstraat 86, Leeuwstraat 1, Tentoonstellingslaan (Gent)
Dit voormalige klooster en schoolcomplex van de zusters franciscanessen, dat ook het Crombeen genoemd wordt, neemt een groot deel van het bouwblok tussen de Leeuwstraat, de François Benardstraat en Tentoonstellingslaan in en getuigt van een zeer hoge ensemblewaarde dankzij de homogene, neogotische stijl. De eerste gebouwen kwamen tot stand tussen 1886 en 1888 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Deze werden op het einde van de 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw stelselmatig uitgebreid tot de huidige eenheidsarchitectuur, onder meer naar ontwerp van architecten Henri Valcke (1902), Edmond Haché (1909-11, 1914), Gaston Vandenheuvel (1930) en Prosper Schrans (1959).


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 18263 | Bouwkundig element

Directeurswoning Maison Blanche van de Usines Pol Madou

Gaardeniersweg 10 (Gent)
Ruim alleenstaand herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, naar ontwerp van architect Van Hoecke-Delmarle en daterend van 1913. Bepleisterde en beschilderde gevels in neoclassicerende stijl. Gebouwd als directeurswoning van de omliggende fabriek Usines Pol Madou.


ID: 24520 | Bouwkundig element

Nationale Bank

Geraard de Duivelstraat 3-5 (Gent)
Monumentale gebouwen in neoclassicistische stijl, op de voorgevel gesigneerd en gedateerd "architecte L. De Rycker / 1905.", gebouwd op de plaats van het in 1897 gesloopte weeshuis van de blauwe jongens. Het complex, volledig opgetrokken uit hardsteen, omvat drie goed te definiëren delen: een monumentaal toegangsgebouw aan het Bisdomplein, een éénlaagse zijvleugel aan de Maaseikstraat met de kantoren en loketten van de bank, en de woning van de directeur aan de Geraard de Duivelstraat.