Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 34955 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lomolenstraat 25 (Aalter)
Burgerhuis, voorheen horend bij de verdwenen brouwerij Maenhout, later zogenaamd Sint-Arnold, opgericht in 1886-90 door Emiel Maenhout. Woonhuis met klein voortuintje afgesloten door ijzeren hek op muurtje. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 33366 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis en kapel

Looierijstraat 44-46 (Aalter)
Winkel-woonhuis en kapel ingeplant op de hoek van de huidige Hoekestraat, in top links gevelsteentje met jaartal 1877. Bakstenen huizen van vier + drie traveeën onder zadeldak.


ID: 200755 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Lotenhullestraat (Aalter)
Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d’Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg.


ID: 34820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lotenhullestraat 1 (Aalter)
Begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf afgesloten met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning en gietijzeren wapenschildjes van het kasteel op de basis. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak. Ten westen, wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak met poorten in rondboogarcade.


ID: 34636 | Bouwkundig element

Buitenverblijf Krompoelhof

Lotenhullestraat 106 (Aalter)
Gelegen aan de zogenaamd Krom- of Kranepoel en gebouwd of verbouwd in 1815. Bestaand uit een torenachtig gedeelte van twee bouwlagen met spitsboogvormige bovenvensters onder tentdak en een lagere aangebouwde woning van het boerenhuistype. IJzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 34961 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Malsemstraat 2 (Aalter)
Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, rechts aangebouwde stallen, uit de eerste helft van de 19de eeuw; boomgaard ervoor afgesloten door ijzeren hek.


ID: 34641 | Bouwkundig element

Hoeve Mannegaarde

Manewaarde 27, 27B (Aalter)
Gedeeltelijk omgracht samen met het goed zogenaamd Nobelstede ernaast. Voormalige hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, stallen en schuur met gewitte gevel op gepikte plint met oude kern aangepast in de 19de eeuw. Afzonderlijk schuurtje, groot bakhuis en koepelvormig bakstenen hondenhok. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met niskapelletjes.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.


ID: 34644 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Manewaarde 88 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden, grotendeels aangepaste boerenwoning met geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint met vernieuwde muuropeningen. Ten zuiden, schuur met niskapelletje in geveltop aan de straatgevel en in 1930 aangebouwd voederlokaal.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.