1912 resultaten
ID: 306202 | Landschappelijk element
Asse (Asse)
Vanuit verschillende richtingen lopen smalle wandelpaden richting de Kruisborrekapel en de heilige bron. De paden passeren langs achtertuinen en boomgaarden op de rand van de Kruisberg en bieden open zichten rondom. Veel van deze wegen dragen de naam ‘Kruisborreweg’ en sluiten aan op voetwegen over de komende uit Koudertaveerne en Asse over de dorpskouters.
ID: 304718 | Landschappelijk element
Bekkerzeel (Asse)
In het gehucht Boterberg leidt een kasseiweg tussen een boomgaard en een weiland naar de achterliggende akkers. De kasseiweg gaat over in een half verharde landbouwweg met steenpuin en grind en passeert een imposante tamme kastanje op de perceelsgrens van de boomgaard. Voorbij de kastanje kruist de weg een voetweg naar de Molenbeek en vervolgt tussen de uitgestrekte akkers op de Boterberg. Door het ontbreken van perceelsrandbegroeiing zijn hier open zichten rondom. De weg eindigt bij een solitaire holle zomereik als hoekboom. Deze eik markeert de administratieve grens tussen de gemeente Bekkerzeel en Sint-Ulriks-Kapelle. Op de Ferrariskaart staat deze landbouwweg al aangeduid als toegangsweg vanuit het gehucht 'Boetterbergh' tot de uitgestrekte dorpsakkers die een open enclave vormen omringd door beboste valleien.
ID: 304720 | Landschappelijk element
Bekkerzeel (Asse)
In de Zavelstraat loopt tussen een woning en een weiland een smal pad de flank van de Boterberg op. Het graspad is deels ingesneden tussen weilanden en biedt open zichten op de omliggende landbouwpercelen. De voetweg daalt vervolgens het plateau af en komt uit bij een verkaveling waar er aansluiting is op de nieuwe weg Meelblok. Deze voetweg vertrok oorspronkelijk aan de splitsing van de Boterberg en de Zavelstraat en liep recht door het driehoekig perceel weiland, de voormalige dries. De weg vervolgde over de uitgestrekte dorpskouter en kwam uit bij het Hof van Ginderomme. Deze voetweg vormde een alternatieve verbinding tussen het gehucht Boterberg en het dorp Bekkerzeel en volgde hierbij de kortste route dwars over de akkers.
ID: 304723 | Landschappelijk element
Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Tussen twee boerderijen aan de Boterberg loopt een smal pad naar de achterliggende boomgaard. De graswegel loopt tussen oude en jonge fruitbomen en daalt de flank van de Boterberg af richting de Molenbeekvallei. Op het plateau slingert het pad, aangeduid als Volbroeklos tussen percelen akker- en weiland en passeert een tweede losweg. De voetweg daalt verder af en biedt open zichten op de omgeving en de vallei. Ter hoogte van de Zavelstraat loopt het pad over in de toegangsweg bij een manege maar deze weg loopt verder door naar de Molenbeek en steekt de beek over om aan te sluiten op de Kloosterweideweg. Deze voetweg vormt de historische verbinding tussen de gehuchten Poel en Boterberg enerzijds en Sint-Ulriks-Kapelle in het zuiden anderzijds. Het pad liep dwars over de dorpsakkers op de Boterberg en leidde naar een oversteekplaats over de Molenbeek.
ID: 76656 | Bouwkundig element
Edingsesteenweg 206-208 (Asse)
Kasteel La Morette met bijhorende hoeve en graanwindmolen, gelegen op de Moretteheuvel op het einde van de baan rechts nabij de grens met Ternat.
ID: 134029 | Landschappelijk element
Edingsesteenweg 208 (Asse)
Gedeeltelijk ommuurd landgoed van 19,5 hectare bij een stenen windmolen en een hoeve met een distilleerderij, gebouwd rond 1830 en 'gecastelliseerd' rond 1900; circa 13 hectare boomgaard en een parkje in landschappelijke stijl van 1 hectare rond een voormalige 'steenpoel'.
ID: 304728 | Landschappelijk element
Hoogpoort (Asse)
Tegenover het domein van Kasteel Hoogpoort loopt een grotendeels intacte kasseiweg het plateau af naar de beekvallei in het zuiden. De weg leidt naar de voormalige gesloten hoeve Hoogpoorthof en gaat voorbij de woning over in een onverhard bospad dat verderloopt naar de Nieuwermolenbeek. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het kasteeldomein Hoogpoort en het kasteel van Nieuwermolen in de gelijknamige beekvallei. De weg passeerde langs de uitgestrekte akkers op het plateau zoals het 'Groot Hoeve veld' en vormde een doorsteek op de Nieuwermolenbeek vlakbij de watermolen. De hoeve werd vermoedelijk pas eind 18de-begin 19de eeuw langs deze weg ingericht.
ID: 304725 | Landschappelijk element
Leyniersdreef (Asse)
In de Leyniersdreef leidt een onverharde zijweg langs de flank van Tenberg naar beneden. Het betreft een actief gebruikte voetweg die langs een huis passeert en vervolgt als ingesneden grasweg. Bij een driehoekig deels bebost perceeltje kruist de weg ter hoogte van een hoekes een tweede voetweg waarna de weg voorbij het bosperceeltje aansluit op de voetweg richting Boterberg. De voetweg vertrok oorspronkelijk in de Bergstraat en maakte deel uit van een historisch netwerk van onverharde wegen dat de verschillende gehuchten met elkaar verbond. Deze voetwegen liepen dwars over de dorpsakkers en vormden zo een alternatieve en vaak kortere route dan langs de hoofdwegen. Deze voetweg vormde de verbinding tussen Tenberg en de vallei van de Nieuwermolenbeek en het gehucht Boterberg.
ID: 304696 | Landschappelijk element
Mazier (Asse)
Op het kruispunt van Mazier en Zetsel loopt de weg Mazier verder rechtdoor als onverharde wegel die de volgende helling opgaat. Deze weg loopt tussen uitgestrekte percelen akker- en weiland en is deels ingesneden. Op het hoogste punt zijn nog resten zichtbaar van een vroegere kasseiverharding. Waar de weg daalt richting de Nieuwermolenbeek is het wegdek centraal verhard met een kasseistrook. Verder naar de beek toe snijdt de weg zich dieper in en verdwijnt de kasseistrook. De holle weg passeert een kleine wegkapel en steekt de Nieuwermolenbeek over. Eens de beek voorbij, is de weg ter hoogte van een woning aangelegd als kasseiweg. Vervolgens is de weg over een korte afstand langs weerszijden beplant met opgaande zomereik. Na dit stukje 'dreef' loopt de onverharde weg rechtdoor tussen grote akkerpercelen met open zichten rondom. Tenslotte komt de weg uit bij een kruispunt met wegkapel.
ID: 134035 | Landschappelijk element
Schutstraat 6 (Asse)
Landgoed van circa 4 hectare bij een kasteel van omstreeks 1750 met bijgebouwen, serres en diverse tuinelementen; grondig verbouwd in 1832, omringd door een eilandtuin van 38,5 are, oorspronkelijk strak-regelmatig en eindigend in een spiegelboog, pas in 1958 van zijn strakke oevers ontdaan; landschappelijke uitbreiding met 2 hectare 70 are in 1958.