Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 303085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met op stam gezette hulsten

Krekelstraat 163 (Deinze)
Het perceel van een woning wordt langs twee zijden afgesloten door een hulsthaag. De traditioneel geschoren afsluitingshaag bestaat tevens uit een aanvulling met eenstijlige meidoorn. Het hofgat wordt aan de linker zijde geflankeerd door een opgaande welkomstlinde en aan de rechter zijde door een op stam gezette scherpe hulst. In totaal zijn op het moment van de inventarisatie vier op stam gezette hulsten waargenomen, verspreid over de scheerhaag. Vermoedelijk werden ze vroeger als geschoren topiaryvorm met bolvormige geschoren kruin onderhouden.


ID: 303086 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als welkomstboom

Krekelstraat 163 (Deinze)
Een gekandelaarde linde als welkomstboom flankeert de erftoegang aan de linker kant. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een opgaande zomerlinde met een stamomtrek van 259 cm.


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 130861 | Landschappelijk element

Grote Linde

Leernsesteenweg (Deinze)
De gekandelaarde Hollandse linde, gekend als de Grote Linde of de Gheraerdsboom, staat langs de zuidoostkant van de Leernsesteenweg, ten noordoosten van Sint-Martens-Leerne.


ID: 300198 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde

Leernsesteenweg, Rekkelinge (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op het kruispunt van Rekkelinge en de Leernsesteenweg, en in het verlengde van de hoeve. Deze hoeve ligt op een donk in de Leiemeersen, en is met een dreef met de steenweg verbonden. De gekandelaarde linde is vermoedelijk een zomerlinde.


ID: 307694 | Landschappelijk element

Marilandicapopulieren

Leernsesteenweg (Deinze)
Langs de Rekkelingebeek in Deinze staan vijf opgaande ‘Marilandica’-populieren (Populus canadensis x ‘Marilandica’, aangeplant als beekbegeleidende beplanting.


ID: 38136 | Bouwkundig element

Hoeve

Lievevrouwstraat 4 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met omhaagd beboomd en begraasd erf met ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Ten noorden, boerenhuis met rechts aangebouwde schuur en stallen.


ID: 307746 | Landschappelijk element

Marilandicapopulieren langs de Maaigemdijk

Maaigemdijk (Deinze)
De statige, kromme bomen langs Maaigemdijk zijn een oude populierenvariëteit, met name Marilandicapopulieren.


ID: 133254 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Martelarenplein (Deinze)
Op het kerkplein van Vinkt staat een vredesboom, een linde, tussen de kerk en het vroegere gemeentehuis. De boom werd aangepland op 22 november 1919.


ID: 300209 | Landschappelijk element

Meirelinde

Meirebeekstraat, Meirstraat (Deinze)
De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, dikke linde. De oude Meirelinde/ Meerlinde werd in 1910 door Chalon opgemeten en had een omtrek van 6,70 m.