Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 84729 | Bouwkundig element

Hoeve

Sluis 33 (Berlare)
Hoeve met voorin aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Jaartal 1849 aangebracht op de latei van de voordeur wellicht verwijzend naar de bouwperiode.


ID: 78643 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Veerstraat 8 (Berlare)
Rest van een voormalige hoeve, ingeplant midden op een erf ten zuiden van de dorpskerk en palend aan het kerkhof. Ruim voorerf afgesloten door een lage omheining en dubbel, groen geschilderd ijzeren hek aan betonnen pijlers.


ID: 84732 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterhoek 19 (Berlare)
Hoeve, tot 1951 met café In de Grote Kroon. Huidig hoekhuis van één bouwlaag en vier traveeën breed onder golfplaten dak, teruggaand op een kleiner huis dat in 1874 door brouwer J. Bauwens werd vergroot.


ID: 84733 | Bouwkundig element

Hoeve met café In de Kleine Kroon

Waterhoek 21 (Berlare)
Cafénaam teruggaand op een in de 18de-eeuw hier gelegen herberg Het Kroontje. In 1890 café In de Kleine Kroon geheten. Boerenwoning van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1886, mogelijk met behoud van oudere kern. Verankerd, gecementeerd en witgeschilderd parement op gepikte plint en gelegen achter het vroegere café In de Grote Kroon.


ID: 135098 | Landschappelijk geheel

Bertembos en Grevensbos

Bertem (Bertem), Veltem-Beisem, Winksele (Herent), Meerbeek (Kortenberg), Heverlee (Leuven)
De na de middeleeuwen gescheiden boscomplexen Bertembos en Eikenbos-Grevensbos zijn omringd door de typische Brabantse kouters. Oude verbindingswegen doorkruis(t)en het gebied met Zeventommen als knooppunt. Door zijn hoge ligging op Diestiaanheuvelruggen biedt Bertembos fraaie vergezichten langs colluviale dalletjes, droge depressies en holle wegen naar de omringende valleien van de Voer en de Molenbeek. Droge leemgronden hebben onder bos een dikke A-horizont. Langs hellingen en depressieranden dagzoomt tertiair substraat. De bosperimeter is sinds 1850 nagenoeg ongewijzigd. Sporen van een boswal en grensstenen bleven bewaard. Qua soorten en leeftijd van de boometage behoort Bertembos tot de rijkste en meest gevarieerde van de regio. De kerselaars behoren tot de oudste van België.


ID: 135377 | Landschappelijk geheel

Plateau van Duisburg

Bertem, Korbeek-dijle, Leefdaal (Bertem), Huldenberg, Loonbeek, Neerijse (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Overijse (Overijse), Duisburg, Vossem (Tervuren)
Het leemplateau vormt een groot open landbouwgebied met geïsoleerde boskernen. Het plateau bestaat bijna uitsluitend uit akkers (kouterlandschap of zogenaamd open field landschap), terwijl de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bosjes, holle wegen, bermen en graften. De valleihellingen hebben een overwegend gesloten karakter met bosjes, houtkanten en holle wegen. Met uitzondering van enkele beperkte zones van lintbebouwing langs de dwarswegen over het plateau ligt alle bebouwing aan de rand van het plateau. De dorpskernen zijn als een keten gelegen buiten het plateau, in de valleien, dwarswegen over het plateau verbinden de kernen in de valleien.


ID: 41503 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Sint-Medardushof

Blokkenstraat 12 (Bertem)
Gesloten hoeve uit 17de - 18de eeuw, met een hoge boerenwoning, schuur, stallen en bijgebouwen.


ID: 41519 | Bouwkundig element

Hoeve Koesehof

Coige-steenweg 2 (Bertem)
Grote hoeve, gedateerd ANNO 1738; grosso modo behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl.


ID: 41514 | Bouwkundig element

Hoeve van 1859

Dorpstraat 262 (Bertem)
Kleine hoeve van het langgeveltype gedateerd 1859.


ID: 41515 | Bouwkundig element

Hoeve In den Herdt

Dorpstraat 516 (Bertem)
Middelgrote hoeve in de kern teruggaand tot het tweede kwart van de 18de eeuw. Boerenhuis met één verdieping.