Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1408 resultaten


ID: 45289 | Bouwkundig element

Kamperhoeve

Kamperstraat 34 (Zwalm)
Semi-gesloten hoeve met boerenwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw, dwarsschuur en stallen, gebouwen rondom verharde binnenplaats.


ID: 45191 | Bouwkundig element

Bergendrieshoeve

Krekelstraat 3 (Zwalm)
Eén van de zeldzame voormalige hoeven in de straat met bewaard voorkomen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 80850 | Bouwkundig element

Historische kasteelsite met twee behouden hoeves

Avelgemstraat 180-182 (Zwevegem)
Historische kasteelsite met twee behouden hoeves, de Kasteelhoeve nr. 182 en het Neerhof van het kasteel nr. 180. De dichtgeslibte omwalling is nog herkenbaar in het reliëf. De oudste vermeldingen gaan terug tot 12de eeuw. Het landboek van Zwevegem circa 1790 beeldt de twee hoeves en het omwalde opperhof af, het kasteel is al verdwenen. Nr. 180: De oudste vermelding dateert van 1740. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Nr. 182: oudste vermelding terug gaat tot 1502. In de periode 1740-1750 worden er aan de gebouwen heel wat herstellingswerken uitgevoerd. De huidige hoeve heeft losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels gekiezeld erf. Ten oosten van het erf boerenhuis en toegangspoort, ten zuidoosten voormalig koetshuis van het kasteel, ten zuiden dwarsschuur en ten westen stalvleugel. Erf gemarkeerd door imposant poortgebouw in renaissancestijl, al duidelijk herkenbaar bij Sanderus 1641.


ID: 80858 | Bouwkundig element

Historische hoeve te Medele

Bekaertstraat 9 (Zwevegem)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een onverhard erf met treurwilg. Boerenwoning met gewit verankerd bakstenen parement op gepikte plint. Stalvleugel, mogelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw met voorliggende mestvaalt. Dwarsschuur met houten muurkapel en dubbel wagenhuis, beide vermoedelijk uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 81254 | Bouwkundig element

Hof van Samijn

Brucqstraat 4 (Zwevegem)
19de-eeuwse hoeve. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven als hoeve met semigesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 afgebroken en volledig heropgebouwd Nu behouden opstelling: hoeve met lange gekasseide erfoprit en verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Op hoogte gelegen boerenhuis met getraliede en beluikte vensters, T-ramen en luiken. Poortgebouw met stalvleugel en muurnisje met heiligenbeeld. Tweede stalvleugel met mestvaalt. Dubbele dwarsschuur met wagenhuis en bakhuisje.


ID: 81140 | Bouwkundig element

Hoeve

Comminnestraat 15 (Zwevegem)
Hoeve, vermoedelijk opklimmend tot in de 18de eeuw waarvan site al opgetekend staat sinds 1770-1778. Hoeve bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen, met gesloten opstelling gegroepeerd rond deels bekiezeld erf. Erftoegang gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende schuur en restant van ast. Straatgevel met heiligennisje en bewaarde houten kruiskozijnen. Woonhuis met vernieuwd pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje met achtergelegen restant van poel. Schuur en stalvleugel getypeerd door deuromlijstingen met negblokken van Doornikse steen.


ID: 81139 | Bouwkundig element

De Neelhoeve

Comminnestraat 8 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en site al opgetekend sinds 1770-1778. Aan de straat gelegen hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen, met U-vormige opstelling rond verhard erf. Woonhuis en stalvleugel met heiligennis. Ast, buiten het erf, met nagenoeg gesloten volume van rode baksteen onder pannen zadeldak doorbroken door verluchtingskap en schoorsteen.


ID: 81201 | Bouwkundig element

Hoeve

Diesveldstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve uit 1924 met gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Poortgebouw met gele en witte sierbaksteen, heiligennisje en poort onder ijzeren I-balk. Aansluitend stalvleugels en woonhuis met gele sierbaksteen. Buiten het erf, ast.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81204 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herrekotstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met semigesloten opstelling rond een geasfalteerd erf met voormalige cichoreiast. Ten oosten het woonhuis van zes traveeën met gecementeerde en beschilderde erfgevel; gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Stalvleugel ten westen en nutsgebouwen ten noorden en zuiden.