Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 134371 | Landschappelijk element

Herenboerparkje bij kasteel Printhagen

Printhagendreef 4 (Kortessem)
Laat 19de-eeuws herenboerenparkje in eenvoudige landschappelijke stijl aangelegd op de 18de-eeuwse tuinsite. In functie van de huidige, recente tuinaanleg hertekende slangvormige vijver, mogelijk de restant van de in 1810 gesignaleerde lusttuin.


ID: 32248 | Bouwkundig element

Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Het kasteel ligt met de achterkant tegen de huidige steenweg. Heden U-vormig complex, als zodanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1844.


ID: 134359 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Romsée

Tongersesteenweg 76 (Kortessem)
Parkje met kleine vijver, enkele oude bomen en een collectie coniferen, bij een villa van 1903.


ID: 59416 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel in empirestijl met tuin

Burgemeester Pyckestraat 2, 2A (Kortrijk)
Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke. Garage naar ontwerp van Jacques Vierin. Tuin aangelegd in landschappelijke stijl met vijver, natuurstenen zitbank, sierhagen en gevarieerd bomenbestand.


ID: 75160 | Bouwkundig element

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 59521 | Bouwkundig element

Stadslaboratorium

Filips van de Elzaslaan 35 (Kortrijk)
Voormalig stadslaboratorium. Van circa 1937 tot 1967 deed het gebouw dienst als stedelijke meisjesschool. Thans herbergt het gebouw de stedelijke jeugddienst. Imposante gevel, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl en gedateerd Anno 1911, zie cartouches.


ID: 59598 | Bouwkundig element

Kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl

Graaf de Smet de Naeyerlaan 107 (Kortrijk)
Bestaande woning, in 1925 gewijzigd in kasteeltje; op later tijdstip nog toevoeging van annex. Tuin afgesloten met ijzeren hek tussen pijlers. Halfvrijstaand woonhuis in eclectische neo-Vlaamse-renaissancestijl.


ID: 60690 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Reinsakker

Groenestraat 1 (Kortrijk)
Aan de straat gelegen hoeve met overwegend eind 19de-eeuwse volumes, behalve het woonhuis dat vermoedelijk dateert uit de 18de eeuw. Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met notelaar. Erfoprit gemarkeerd door één bakstenen pijler met deels behouden ijzeren hek. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.


ID: 60901 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Spieghele

Hellestraat 6 (Kortrijk)
Voormalige hoeve "Hof ter Elle", nu "Ten Spieghele"; sinds 1975 ingericht als ontmoetingscentrum met tentoonstellingsruimte, bibliotheek en feestzaal naar ontwerp van Jacques Lannoo. 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rond bekiezeld erf.