Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1464 resultaten


ID: 77690 | Bouwkundig element

School en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Margote 110 (Wichelen)
Vrij imposant bakstenen complex in eclectische stijl met voornamelijk neogotische elementen in de oudste kloostervleugel met kapel.


ID: 76191 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel of Bruinbeekkapel

Wanzelestraat (Wichelen)
De eerste kapel dateert van 1878. In 1911 werd de kapel naar achter vergroot tot wijkkapel. De plattegrond van kapel vertoont een smal portaal van twee traveeën, een breder schip van vijf traveeën, en een smaller koor van één travee met een driezijdige koorsluiting. De kapel is volledig opgetrokken in baksteenmetselwerk met schaars gebruik van natuursteen en afgedekt door kunstleien bedaking.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.


ID: 89548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooigem

Desselgemsestraat 15 (Wielsbeke)
Kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van de dorpskern van Ooigem, bestaande uit het vermoedelijk 17de-eeuwse kasteel met oudere kern binnen een ronde walgracht, een neerhof ten westen binnen grotendeels bewaarde omwalling met 18de-eeuws voormalig boerenhuis met oudere kern aan de zuidzijde. Buiten de omwalling ligt een park met boomgaard en deels ommuurde moestuin.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 89522 | Bouwkundig element

Kloosterkapel

Sint-Laurentiusstraat 1 (Wielsbeke)
Voormalige kloosterkapel, herbestemd en ingericht als woning. De kapel wordt circa 1903 gebouwd door de VZW Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. Rode baksteenbouw onder zadeldak in kunstleien. Rechthoekige kooruitbouw onder lagere nok. Noordelijke en zuidelijke gevels met sierankers en drielicht in spits spaarveld.


ID: 14277 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Meeus en kapel

Stokerijstraat 15-19, 29A-C (Wijnegem)
Aangepaste gebouwen van de vroegere jeneverstokerij Meeus; bakstenen gebouwen van twee à drie bouwlagen van circa 1880. Bakstenen kapel van 1882 op rechthoekig grondplan, de punt- en lijstgevels met doorlopende banden van zwarte baksteen.


ID: 1724 | Bouwkundig element

Klooster Sancta Maria

August Van Landeghemstraat 115, 115A (Willebroek)
Huidige klooster van 1966-1968 naar ontwerp van architect J. Evrard, met bewaarde neoclassicistische kapel van 1853; in 1894 verfraaid met kleurige glas-in-loodramen.


ID: 1831 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Heindonk

Dorpsplein 1 (Willebroek)
Oorspronkelijk kapel van het augustinessenklooster, in 1856 verbouwd tot gemeentehuis, gemeenteschool en onderwijzerswoning, sinds 1976 in gebruik als ontmoetingscentrum. Ten noorden aansluitend kerkhofje.


ID: 1745 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Jozef Ambachtsman

Emmanuel Rollierstraat 50 (Willebroek)
Sober kerkgebouw van baksteen en beton, opgetrokken naar ontwerp van M. Dessauvage van 1964, voltooid in 1966.