Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 205879 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 10 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via twee erfopritten gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met per baksteenlaag getrapte topbekroning. De westzijde van het erf wordt afgelijnd door een hulsthaag en een rij lindebomen met aan de straatzijde een kapel. Boerenwoning en schuur zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis.


ID: 205881 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 12 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde oprit gemarkeerd door twee lindes. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rond een gekiezeld erf. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning onder zadeldak en bijhorende nutsgebouwen.


ID: 205876 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 2 (Wingene)
Hoevesite opklimmend tot de vroege 19de eeuw met verbouwingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en bakhuis. . Laag volume van zes traveeën en drie staltraveeën onder een doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Nieuw parement van oranje baksteen, naar verluidt van 1946. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Dwarsschuur en stal met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 205878 | Bouwkundig element

Hoeve

Cauwenteynestraat 3 (Wingene)
Achterin en hoger gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning met recente loodsen en oude hulsthaag. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak en laag volume onder lessenaarsdak.


ID: 90499 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Diksmuidse-Boterweg 8 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is het woonhuis circa 1849 gedeeltelijk heropgebouwd en aan de rechterzijde uitgebreid.


ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpshoeve

G. Gezellelaan 10 (Wingene)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. 


ID: 90503 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwleen

Grensstraat 7 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve, "Blauwleen", met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een met grint bedekt erf. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld gelegen in een afgebakend perceel met vier gebouwen rond het erf en ten oosten een boomgaard. Bewaard woonhuis, volgens kadastergegevens ongewijzigd sinds de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830), wellicht met 18de-eeuwse kern of ouder. Bestaande landgebouwen vervangen door nieuwe circa 1942 en circa 1943 oprichten van een bakhuis achter het woonhuis.


ID: 90504 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grietjensgalgestraat 3 (Wingene)
Hoeve, ingeplant op een driehoekig perceel, met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In het woonhuis bevindt zich naar verluidt een balk met jaartal "1766". Het bakhuis staat er volgens kadastergegevens al vóór 1882.


ID: 90513 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hulle

Haantjesstraat 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen "TEN HULLE" zie houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 hectare groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat tegenover de wijk "Het Haantje".


ID: 90521 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 2 (Wingene)
Gerenoveerde hoeve met bewaard woonhuis in kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) maar kent in de loop van de 20ste eeuw meerdere wijzigingen. Het perceel wordt aan de westkant afgebakend door een beek.