Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 90611 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Parkstraat 1 (Wingene)
op de hoek met de Poekestraat. Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd, deels van grint voorzien erf en met voorliggende tuin. Staat met dezelfde configuratie afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830). Het woonhuis wordt volgens kadastergegevens rond 1903 nieuw opgetrokken ter vervanging van een ouder woonhuis.


ID: 90612 | Bouwkundig element

Hoeve

Parkstraat 17 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (1830), eventueel met 18de-eeuwse kern. Afgebeeld op het primitief kadasterplan als woonhuis (dwars op de straat) met landgebouw (parallel met de straat) en bijhorend bakhuis.


ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Schauttewalle met erfbeplanting

Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve, zogenaamd Schautewalle of de Meulendam. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. De hoeve is toegankelijk via een bekiezelde dreef afgezoomd met paardenkastanjes. Hoeve bestaande uit losse, vrijstaande bestanddelen, namelijk een boerenhuisop een hoge terp met twee ingewerkte aardappelkelders, twee stallen en een poortgebouw in een semigesloten opstelling rondom een begraasd erf met hoogstamfruitbomen en rondgaande grindwegen en centraal toegangspad.


ID: 205679 | Bouwkundig element

Hoeve

Peerstalstraat 29 (Wingene)
Volgens het kadaster gebouwd in 1872. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen: boerenwoning, bakhuis, schuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis rond een met gras begroeid erf met boomgaard. Toegangsweg met twee erflindes waartussen een smeedijzeren hekken. Perceel grotendeels omzoomd door meidoornhaag.


ID: 205674 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Peerstalstraat 3 (Wingene)
Hoeve weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. De huidige woning dateert volgens het kadaster uit 1935. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en links latere lage aanbouw. Parement van oranje baksteen met gewitte voegen en een bloktand- en overhoekse muizentandlijst onder de gootlijst, gecementeerde plint.. Zuidelijke schuur/ stal is weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Voortuin met beeld in nis. Achterliggende varkensstallen.


ID: 205681 | Bouwkundig element

Hoeve

Peerstalstraat 46 (Wingene)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Als site met bebouwing weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van Wingene van 1639. Lange onverharde toegangsweg. Boerenwoning, éénlaags gebouw met dubbelhuisopstand van vier traveeën onder een zadeldak, aardappelkelder en recente nutsgebouwen, rond een begraasd erf.


ID: 205682 | Bouwkundig element

Hoeve

Peerstalstraat 48 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve, minstens 18de-eeuws. Als site met bebouwing weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van Wingene van 1639. Boerenwoning met laag volume van vijf traveeën met behouden schrijnwerk onder een zadeldak. Geïntegreerde stal en een dwarsschuur met opgeklampte poort rond een met gras begroeid erf.


ID: 205683 | Bouwkundig element

Hoeve van 1936

Peerstalstraat 56 (Wingene)
Interbellumhoeve door het kadaster geregistreerd in 1938. Woning met geïncorporeerd nutsgebouw, aanleunende stalling en vrijstaand wagenhuis in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf met centrale notelaar. Boerenwoning als eénlaags volume van acht traveeën onder een zadeldak met middelste traveeën met puntgevel. Ten oosten van het erf, wagenhuis. Rode baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Vrijstaande loodsen van 1952.


ID: 90623 | Bouwkundig element

Hoeve

Pietakkerstraat 12 (Wingene)
Achterin gelegen, gerenoveerde hoeve toegankelijk via een doodlopend straatje die als landweg door de weilanden verder loopt. Deze landweg maakt deel uit van de voetwegel "Sentier du cabaret de Wolf à Moortelwalle" of "Meulenakker Voetweg" naar de hoeve "Goed ter Moortelwalle" (zie Mortelwalstraat) zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1842).


ID: 90619 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pietakkerstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830), heeft eventueel een oudere kern. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1875 vergroot en het landgebouw herbouwd. De zomerkeuken dateert van circa 1885. Er volgt nog een uitbreiding van het landgebouw circa 1953 en 1969, dan wordt ook het woonhuis vergroot.