93247 resultaten
ID: 200987 | Bouwkundig element
Waterloosstraat 1 (Aarschot)
De Moedermeule van Gelrode is een tot de 17de eeuw opklimmende korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen was afkomstig van Mechelen en werd in 1830 verplaatst naar een heuvel in Gelrode. De molenaarswoning getuigt van vakwerkbouw.
ID: 213153 | Bouwkundig element
Weegstraat 36 (Aarschot)
Hoeve samengesteld uit een woonstalhuis uitgebreid met schuur en vrijstaand bijgebouw geschikt rond begraasd erf.
ID: 92237 | Bouwkundig element
Wolfsdonk-Dorp (Aarschot)
In oorsprong een 18de-eeuws instrument van een onbekende bouwer. Arnold Graindorge (Luik) voerde rond 1805 renovatiewerken uit.
ID: 200198 | Bouwkundig element
Wolfsdonk-Dorp (Aarschot)
Neoclassicistische kerk van 1842 met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen aan de hoofdstraat van het landelijke gehucht Wolfsdonk.
ID: 215862 | Bouwkundig element
Wolfsdonk-Dorp 8 (Aarschot)
Dit qua uitwerking eenvoudige ensemble, bestaande uit een dorpscafé annex hoeve, dateert in zijn huidige vorm uit het interbellum, naar verluidt als vergroting van een ouder boerenhuis van één bouwlaag.
ID: 135021 | Landschappelijk geheel
Aartselaar (Aartselaar), Hoboken, Wilrijk (Antwerpen), Hemiksem (Hemiksem)
Dit gebied is gelegen net ten zuiden van de stedelijke agglomeratie Antwerpen en wordt gekenmerkt door drie gaaf bewaarde kasteeldomeinen. Het kasteel ‘Klaverblad’ wordt omgeven door een domein met historisch stabiel loofbos. Het kasteel van Hemiksem, met goed herkenbaar omgracht landschapspark met een mooi drevenpatroon en historisch stabiel loofbos, is gelegen in het oosten. Het kasteeldomein Cleydael ligt ten zuiden hiervan. Dit vierkante waterkasteel, gelegen op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, is omringd door een grasveld dat is afgesloten door een haag die de overgang vormt naar het omliggende bos. In het zuiden ligt de reliëfrijke vallei van de Vliet met rietland en aan de rand historische stabiel bos. De eerder gesloten kasteeldomeinen grenzen aan een open landelijk gebied met talrijke bomenrijen in het oosten van het gebied.
ID: 135366 | Landschappelijk geheel
Aartselaar (Aartselaar), Kontich (Kontich)
Het landschap wordt gevormd door drie kasteeldomeinen, omgeven door een relatief gaaf bewaarde landelijke omgeving. De open ruimte binnen dit gebied is hoofdzakelijk in landbouwgebruik. Het Groningenhof/Kontichshof is een waterkasteel gelegen in de Mandoerse beek, omgeven door een omhaagd landschapspark. De Lillaarschans/Lillaarhoeve is een neoclassicistich kasteeltje, eveneens met ovale omgrachting en beboomd park. Het kasteel Solhof werd voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. De huidige site werd aangepast eind 20ste eeuw, doch de basisstructuur bleef bewaard. Naast deze drie kastelen liggen in het gebied verschillende hoeven en omringende landbouwgronden. Het kan gekarakteriseerd worden als een coulissenlandschap en in het zuiden de Pannenbossen met rabatten.
ID: 12411 | Bouwkundig element
Adriaan Sanderslei 81 (Aartselaar)
Op gedeeltelijk omhaagd terrein gelegen hoeve met losstaande bestanddelen. U-vormige aanleg: L-vormige vleugel met centraal woonhuis, uit de 18de eeuw en stallingen en bakhuis, beiden uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
ID: 12413 | Bouwkundig element
Antwerpsesteenweg 17B (Aartselaar)
In circa 1841 tot hovenierswoning omgevormd, gelegen binnen de omhaagde tuin en bij het kasteel Buerstede. De zuid- en noordgevels van vier traveeën, zijgevels van twee traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak.
ID: 12412 | Bouwkundig element
Antwerpsesteenweg 19 (Aartselaar)
Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, gelegen in beboomde tuin met oorspronkelijk vierkante omgrachting en gebouwd door de Familie de Crane d'Heysselaer in 1842; in de eerste helft van de 20ste eeuw met derde bouwlaag verhoogd. Poort aan de oostzijde, duiventorentje aan de westzijde.