Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 130797 | Landschappelijk element

Leilindedreef bij Kasteel Hansbeke

Melkerijstraat (Deinze)
Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel met het dorp van Hansbeke. De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. De dreef is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef.


ID: 35183 | Bouwkundig element

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw met linden

Moutputstraat (Deinze)
In de straatbocht gelegen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw onder twee linden en met bloementuintje ervoor, naar verluidt van circa 1770. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldakje met blauwgeschilderd gebogen deurtje met tralievenster.


ID: 131572 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden bij kapel Nood Zoekt Troost

Moutputstraat (Deinze)
Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel Nood Zoekt Troost. Deze beplanting met kapelbomen is zoals de traditie het wil uitgevoerd met twee linden.


ID: 35184 | Bouwkundig element

Hof ten Briele

Moutputstraat 6 (Deinze)
Hoeve met boerenwoning met gecementeerde gevel met schijnvoegen, afgedekt met zadeldak. Ten zuiden, stallen met gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 131574 | Landschappelijk element

Welkomstlinde Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een oude Hollandse linde markeert de erftoegang tot het Hof ter Oossche. Het betreft hier een veteraan die mits deskundige begeleiding nog een lange tijd kan blijven staan.


ID: 131575 | Landschappelijk element

Hulsthaag Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een geschoren haag van ongeveer 85 m lang sluit het erf van het Hof ter Oossche af aan de zuidkant en achter de langsgracht aan de straatzijde. De scheerhaag is in hoofdzaak samengesteld uit hulst met toevoegingen van es en meidoorn.


ID: 131576 | Landschappelijk element

Veekering als erfafsluiting Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Op het erf van het Hof ter Oossche en langs de afsluitingsgracht aan de noordzijde van het erf is er een afsluitingshaag van meidoorn. De haag is circa 170 m lang en is door natuurlijke verrijking ook voorzien van braam, hulst en wilg.


ID: 35124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius en Gezellen met kerkhof

Nevelemarkt 1 (Deinze)
Oorspronkelijk romaanse kruiskerk van Doornikse steen met kern opklimmend tot de 12de of de 13de eeuw, doch reeds vroeger vermeld. Hallenkerk met driebeukig schip van drie traveeën, een transept van één travee met vierkante kruisingstoren, een vlak afgesloten koor van één travee met aangebouwde sacristieën, traptorentje in oksel van koor en noordelijke sacristie. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 38066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


ID: 130798 | Landschappelijk element

Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

Ooidonkdreef (Deinze)
De kasteeldreef is aangelegd met lijnaanplantingen, geplant in de bermen aan beide zijden van een kasseiweg. Dit traject verbindt het kasteel met de steenweg Gent-Deinze-Tielt en zou reeds in de 16de eeuw zijn ontstaan. De monumentale kasteeldreef te beginnen vanaf de Blauwe Poort tot aan de inkom van het kasteelpark van Ooidonk bestaat uit gekandelaarde linden. Dit deel is ongeveer 500 meter lang en bestaat in hoofdzaak uit Hollandse linden en een klein deel zomerlinden, deze zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een inboeting na de aanleg. De bomen worden traditioneel gekandelaard, deze snoei wordt periodiek en alternerend uitgevoerd.