Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 78632 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moleneindestraat 4 (Berlare)
Hoevetje deels teruggaand tot de 18de eeuw. In de as van de voordeur een fraai ijzeren voetgangershek. Links, gekasseide oprit naar het achtererf afgesloten door een dubbel ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers onder zadeldakje. Aanvankelijk klein boerenhuisje volgens het kadasterarchief circa 1900 verlengd en in 1914 uitgebreid met een nieuw boerenburgerhuis aan de straatzijde. Boerenburgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 84718 | Bouwkundig element

Het Pachthof

Oude dreef 3 (Berlare)
Aan de noordzijde van de vierkante enkelvoudig omgrachte site, rest van toegangspoort met ijzeren hek. Achterin gelegen landelijke woning van zes traveeën op rechthoekige plattegrond met noordelijk gerichte voorgevel. Dubbelhuis bestaand uit een breder rechter gedeelte van één bouwlaag op gewelfde kelder waarbij links een even hoog deel van twee bouwlagen aansluit. Volgens de verschillende bouwkenmerken en de bouwnaad tussen beide helften, vermoedelijk deels daterend uit de 17de en deels uit de 18de eeuw.


ID: 84721 | Bouwkundig element

Hoeve

Overheet 24 (Berlare)
Voormalige semigesloten hoeve met minstens eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid in 1869, 1938 en 1964 voornamelijk door vernieuwing en toevoeging van de bedrijfsgebouwen rondom het voorerf. Achterin parallel aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak afgewerkt met aandaken. Stalletje onder lessenaarsdak en grote bakstenen schuur van 1938.


ID: 84722 | Bouwkundig element

Hoeve

Overheet 30 (Berlare)
Hoeve waarvan het achterin gelegen boerenhuis al aangegeven is op het kadasterplan van 1810 en mogelijk nog opklimmend tot eind 18de eeuw. Verankerde bakstenen woning van vier traveeën. Laag vrijstaand bakhuis met houten bebording in de voorgeveltop.


ID: 84723 | Bouwkundig element

Hoeve

Quôte 37 (Berlare)
Hoeve van het semigesloten type, teruggaand op een hoeve met grotendeels overeenkomstige aanleg uit de 18de eeuw. Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Lage stallen onder een laag golfplaten dak en klein gewit bakstenen bijgebouw onder pannen zadeldak, beide palend aan het met gras begroeid binnenerf.


ID: 84729 | Bouwkundig element

Hoeve

Sluis 33 (Berlare)
Hoeve met voorin aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Jaartal 1849 aangebracht op de latei van de voordeur wellicht verwijzend naar de bouwperiode.


ID: 78643 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Veerstraat 8 (Berlare)
Rest van een voormalige hoeve, ingeplant midden op een erf ten zuiden van de dorpskerk en palend aan het kerkhof. Ruim voorerf afgesloten door een lage omheining en dubbel, groen geschilderd ijzeren hek aan betonnen pijlers.


ID: 84732 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterhoek 19 (Berlare)
Hoeve, tot 1951 met café In de Grote Kroon. Huidig hoekhuis van één bouwlaag en vier traveeën breed onder golfplaten dak, teruggaand op een kleiner huis dat in 1874 door brouwer J. Bauwens werd vergroot.


ID: 84733 | Bouwkundig element

Hoeve met café In de Kleine Kroon

Waterhoek 21 (Berlare)
Cafénaam teruggaand op een in de 18de-eeuw hier gelegen herberg Het Kroontje. In 1890 café In de Kleine Kroon geheten. Boerenwoning van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1886, mogelijk met behoud van oudere kern. Verankerd, gecementeerd en witgeschilderd parement op gepikte plint en gelegen achter het vroegere café In de Grote Kroon.


ID: 135098 | Landschappelijk geheel

Bertembos en Grevensbos

Bertem (Bertem), Veltem-Beisem, Winksele (Herent), Meerbeek (Kortenberg), Heverlee (Leuven)
De na de middeleeuwen gescheiden boscomplexen Bertembos en Eikenbos-Grevensbos zijn omringd door de typische Brabantse kouters. Oude verbindingswegen doorkruis(t)en het gebied met Zeventommen als knooppunt. Door zijn hoge ligging op Diestiaanheuvelruggen biedt Bertembos fraaie vergezichten langs colluviale dalletjes, droge depressies en holle wegen naar de omringende valleien van de Voer en de Molenbeek. Droge leemgronden hebben onder bos een dikke A-horizont. Langs hellingen en depressieranden dagzoomt tertiair substraat. De bosperimeter is sinds 1850 nagenoeg ongewijzigd. Sporen van een boswal en grensstenen bleven bewaard. Qua soorten en leeftijd van de boometage behoort Bertembos tot de rijkste en meest gevarieerde van de regio. De kerselaars behoren tot de oudste van België.