Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 74336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


ID: 74403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij met tuin

Pastorijstraat 15 (Kruisem)
Het alleenstaand herenhuis telde oorspronkelijk vijf, later zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid met twee zijtraveeën, een aangepaste voorgevel en nieuw dak volgens bouwplan van architect J. Devreese van 1855. Ommuurde voortuin en omhaagde achtertuin met centraal pad en vijver.


ID: 43867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Machutusparochie met tuin

Wannegem-Ledestraat 2 (Kruisem)
De typische 18de-eeuwse pastorie van de Sint-Machutusparochie, opgebouwd volgens het schema 'entre cour et jardin', wordt omgeven door een deels omhaagde en ommuurde pastorietuin. De pastorie is een voorbeeld van het lange gebruik van het rococo in de plattelandsarchitectuur.


ID: 74318 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Waregemsestraat 19 (Kruisem)
De voormalige pastorie van de Sint-Ursmarisparochie, gebouwd in 1772 door Louis 't Kindt en Jan Baptist Simoens, is ingeplant ten noorden van de parochiekerk en bevindt zich in een ruime ommuurde tuin afgesloten door ijzeren hekken vooraan. Een kerkwegel, aan het kerkhof geflankeerd door twee linden, leidt in het zuiden naar de kerk.


ID: 41171 | Bouwkundig element

Hoeve

Markestraat 7 (Laakdal)
Hoeve met woonstalhuis opklimmend tot midden 19de eeuw, parallelle latere schuur en omhaagde moestuin.


ID: 54317 | Bouwkundig element

Brouwerij De Hoprank

Dorpsstraat 19 (Laarne)
Voornaam burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bedrijfs- en dienstgebouwen, naar aanleg, functieverdeling en typologisch kenmerkend voor de bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij; zij omsluiten met een semi-gesloten opstelling de ruime rechthoekige binnenplaats achter het brouwershuis.


ID: 58144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Kalkendorp 6 (Laarne)
Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 naar plannen van architect Johan Beeckman ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd.


ID: 58156 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met dienstgebouw

Kerkakker 3, Koffiestraat 2 (Laarne)
Brouwerswoning, vrijstaand herenhuis in neoclassicistische stijl uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Kenmerkende symmetrische dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond. Bijgebouw van het brouwershuis, achter in de tuin gelegen laag en langgerekt landelijk bedrijfsgebouw in gewitte baksteenbouw onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 58160 | Bouwkundig element

Buitenverblijf Villa Piens

Koffiestraat 18 (Laarne)
Villa opgetrokken in 1941 in opdracht van de Gentse handelaar Gustaaf Piens-Van de Velde naar ter plaatse bewaarde ontwerpplannen van 1940. Ruime achterliggende tuin aangelegd naar de plannen van 1942 van tuinarchitect Albert Dervaes uit Wetteren.


ID: 54777 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Machariusparochie met tuin

Lepelstraat 1 (Laarne)
Pastorie van de Sint-Machariusparochie, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14.07.2004, en naar ontwerp van de Gentse bouwmeester Théophile Bureau uit 1874. Vrijstaande onderkelderde pastorie op rechthoekige plattegrond met symmetrische gevelopstand en verhoogde begane grond in omringende grotendeels omhaagde pastorietuin.