Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 74032 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Verrebeke 27 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve in straatbocht waar twee grote linden de erftoegang markeren; teruggaand op een hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot eind 18de eeuw, wellicht in het derde kwart van de 19de eeuw grosso modo veranderd tot de huidige configuratie met gedeeltelijke vervanging van en uitbreiding van de bestaande gebouwen.


ID: 74029 | Bouwkundig element

Pastorie

Verrebeke 4 (Brakel)
Landelijke pastorie van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, tussen gecementeerde aandaken met schouderstukken; drie houten dakkapelletjes voor en achter. Nieuwbouw in 1679, vermoedelijk aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 74056 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vissegem 11 (Brakel)
Gesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve met in U-vorm aaneensluitende bakstenen gebouwen; naar verluidt na verkoop in 1911 woning aangepast en met halve verdieping verhoogd. Rechts aanleunende overzolderde poort met doorrit en in de gevel geïntegreerde open kapel.


ID: 74057 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vissegem 16 (Brakel)
Gesloten hoeve, ingeplant aan de straat, nog deels minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Toegangspoort met doorrit opgenomen midden in de gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen aan de straat. Rechts naast poort uitgespaard rechthoekig gevelnisje.


ID: 73901 | Bouwkundig element

Hoeve

Vunkstraat 10 (Brakel)
Hoeve, volgens typologische kenmerken mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, met bakstenen bedrijfsgebouw aan met gras begroeid erf. Boerenwoning van zes traveeën onder vernieuwd pannen zadeldak, voorafgegaan door gekasseid pad.


ID: 73909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielendaalstraat 51 (Brakel)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf. L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken.


ID: 73912 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Wijnstraat 19 (Brakel)
Aan de straat palend semigesloten complex met U-vormige aanleg, teruggaand op oudere hoeve met losse bestanddelen. Naar de straat geopend zacht hellend erf met centraal de mestvaalt, deels omgeven door verankerde gewitte bakstenen gebouwen. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 120947 | Bouwkundig element

Kamp van Brasschaat

Bondgenotenlei 1-3, Diksmuidelei 1-10, 11-29, Halenlei, Kamp (Kwartier West), Luiklei 1-7, Ploegsebaan 271-277, Prinses Marie Joséelei 1-6, Ruiterijschool 3, Zegelei 1-4, 6-24 (Brasschaat)
Militair domein zich uitstrekkend over de gemeenten Brasschaat dit is in het gehucht Maria-ter-Heide ten noorden van de gemeente, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Brecht.