1914 resultaten
ID: 302456 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Aerebeekstraat, Kapellestraat, Oud-Klooster (Pajottegem)
Als eerste kartuizerstichting in ons land, dat tijdens zijn grote bloei in de 15de eeuw een befaamd geestelijk centrum vormde, gefrequenteerd door eminente figuren, bezit het voormalig kartuizerklooster van Herne onmiskenbaar een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde. De kloostersite ligt in een landelijke omgeving met akkers, weilanden en de Arebeek. De centrale oost-wes as die het klooster ontsloot is nog bewaard evenals vier welkomstbomen aan de hoofdingang.
ID: 39080 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Damstraat 4 (Pajottegem)
Voormalig landgoed van de abdij van Vorst die het in 1164 van de abdij Sint-Winoksbergen had gekocht. Hoeve met geplaveid erf, gekasseide toegangsdreef met populieren en volledig omgeven door een meidoornhaag.
ID: 39638 | Bouwkundig element
Ekkelenbergstraat 7 (Pajottegem)
Hoeve met geplaveide binnenplaats waarvan de woning en de hoevegebouwen recent zijn. De langsschuur wijst op een oudere toestand.
ID: 131189 | Landschappelijk element
Ekkelenbergstraat 7 (Pajottegem)
Jonge enkele dreef van zomereik (Quercus robur) langs halfverharde tweesporendreef.
ID: 135422 | Landschappelijk element
Garennestraat (Pajottegem)
De half verharde wegen ontsluiten de oude groeve van schilfersteen die op de rechteroever van de Markvallei ligt. In de taluds van de holle wegen dagzoomt hetzelfde gesteente. Op de steilste hellingen van de vallei zijn de wegen in het reliëf ingesneden. De holle wegen hebben een gevarieerde beplanting. De weg kruist de Mark met een voorde ten noorden waarvan een stalen voetgangersbruggetje ligt.
ID: 308980 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Geraardsbergsestraat, Kapelledreef, Paulusstraat (Pajottegem)
De omgeving van de Pauwelhoeve, ook wel Somershoeve of Paulushoeve genaamd, wordt gekenmerkt door oude boomgaarden, meidoornhagen, voetwegen en de Sint-Pauluskapel en kosterswoning.
ID: 39648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hondsbergstraat 18, 18A (Pajottegem)
Omvangrijke 19de-eeuwse hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide binnenplaats. Rondom liggen weilandpercelen met houtkanten en ten zuiden de beek met bomenrij en parallelle onverharde losweg.
ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 32-36, 36A (Pajottegem)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.
ID: 39622 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kwatemstraat 2 (Pajottegem)
Gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom de drie zijden van de geplaveide binnenplaats. Aan de straatzijde over de ganse breedte afgesloten met een ijzeren hekken op een lage bakstenen muur met centraal, twee opengaande vleugels, gevat tussen schamppalen en bakstenen pijlers. De hoeve wordt omkaderd door overwegend weiland waarvan de perceelsgrenzen en het tracé van een oude voetweg op het terrein nog grotendeels afleesbaar zijn aan de hand van lijnbeplanting van opgaande bomen en knotbomen
ID: 39758 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rasbeekstraat 10 (Pajottegem)
Mooi geheel bestaande uit gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Een opgaande beuk en eik markeren de toegangspoort. Ommuurde moestuin ten westen met aansluitend de voormalige boomgaard.