Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.


ID: 26964 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Klosse

Grotesteenweg-Zuid 22-24 (Gent)
Zomerverblijf met omwald kasteeltje en prachtig park, vanaf de steenweg toegankelijk via een lange gekasseide beukendreef. Een brug over de wal met smeedijzeren leuningen verleent toegang tot de voortuin en het kasteeltje. Heden classicerend gebouw, naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1845, volgens kadastergegevens van 1847, mogelijk met behoud van een oudere kern. Alleenstaand gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale trapezoïdale uitbouw aan de voorzijde. Voorgevel van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 18645 | Bouwkundig element

Sint-Jan-Baptistinstituut

Haspelstraat 49, Reinaertstraat 101 (Gent)
Schoolgebouw ontworpen door E. Van Hoecke-Delmarle in 1909. Voorportaal met bureau en spreekkamer gelegen achterin beplant voortuintje afgesloten door ijzeren hek. Topgevel in neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl met drie rondbogen. Erachter breed klasgebouw van twee bouwlagen en twaalf traveeën onder schilddak.


ID: 26969 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Heerweg-Noord 137 (Gent)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve met dwarsschuur, ruim begraasd en gedeeltelijk beboomd erf met verharde toegangsweg vanaf het ijzeren straathek. Ten westen, woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 26971 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heistraat 3 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen met woonhuis ten noordoosten en dwarsschuur ten zuidoosten van het ruime begraasde erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetselde hekpijlers. Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, met zijaandaken en muurvlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26858 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hemelrijkstraat 7 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante hoeve van het langgestrekte type met heden omringende tuin en nieuw hek. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak met zijaandaken en muurvlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts schuin aangebouwde stallen onder laag zadeldak.


ID: 26602 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis La Maison Blanche met park

Henri Storystraat 2-4, 8 (Gent)
Het landhuis werd als buitenplaats gebouwd door architect Wilbrant in 1860 in neoclassiciserende stijl met decoratieve detaillering. Het landhuis ligt in een aan de twee straatzijden omgracht landschapsparkje waarin zich een serpentinevijver met sierlijke bruggetjes en slingerpaadjes en een oranjerie met nog aanwezige oranjebomen bevinden.


ID: 216567 | Bouwkundig element

Hoek- en rijhuis ontworpen door G. Diegerick

Hertstraat 32, Muinklaan 14 (Gent)
Eenheidsarchitectuur van twee burgerhuizen, samen met Hertstraat nummer 34, volgens de bouwaanvraag van 1908 opgericht onder leiding van de Gentse aannemer G. Diegerick in opdracht van bouwheer Sylvain Dubois. Hoekgebouw met café, vandaag twee woningen, van drie traveeën aan de zijde van de Muinklaan en vier traveeën aan de zijde van de Hertstraat, voorzien van een kleurrijk baksteenparement. Aan de Muinklaan bewaard hekwerk.


ID: 26869 | Bouwkundig element

Brouwerij Roegiers

Hogeheerweg 1, Kerkwegel 1 (Gent)
Behouden woonhuis en kelder van de brouwerij. Burgerhuis met voortuin afgesloten door een fraai ijzeren hek uitziend op het kerkhof. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1838. Rechts aangebouwde vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.