Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 9250 | Bouwkundig element

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


ID: 308403 | Landschappelijk element

Trompetboom bij Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12 (Ninove)
De tijdens de 19de eeuw aangelegde tuin bij het voormalige gasthuis van de abdij omvat onder andere een merkwaardige trompetboom (Catalpa bignonioides Walter). De stamomtrek bedraagt 284 cm (gemeten op 5 maart 1991).


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 131455 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciëren.


ID: 300905 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij wegkruis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Bij een wegkruis staan twee opgaande zomerlindes. Het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 300906 | Landschappelijk element

Opgaande linde

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Langs de straatkant staat een opgaande zomerlinde. Vermoedelijk deed deze linde dienst als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen boerderij.


ID: 132405 | Landschappelijk element

Moerascipres

Onderwijslaan (Ninove)
Een moerascipres met een stamomtrek van meer dan 4 meter stond op het moment van de inventarisatie op een bouwwerf. De hieraan voorafgaande situatie was een stadstuintje.


ID: 9437 | Bouwkundig element

Kapel van Lourdes, omringd door populieren

Paellepelstraat (Ninove)
Kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw, omringd door populieren en ingeplant aan de weg tussen de korenvelden in een open landschap. Witgekalkt bakstenen gebouw van twee traveeën met driezijdige sluiting onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 132082 | Landschappelijk element

Treuriep Coolsenhof

Schone-Veldstraat 6 (Ninove)
In de tuin bij het Coolsenhof staat een zeldzame treurvorm van de ruwe iep. De boom heeft een mooi ontwikkelde groeivorm en meet een stamomtrek van 331 cm (2011). Iepen hebben het hard te verduren gehad ten gevolge van de iepenziekte. Nagenoeg alle park- en laanbomen zijn afgestorven. Dit exemplaar is bijgevolg één van de nog weinig overlevende iepen.


ID: 306662 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Sint-Kristoffelstraat (Ninove)
Het kerkhof van Pollare ligt rondom de Sint-Christoffelkerk op een helling uitkijkend over de Dender. Rechts van de ingang staat net buiten de kerkhofmuur een imposante beuk. De opgaande boom maakt deel uit van een parkje dat is aangelegd op de oorspronkelijke dries van het dorp. De beuk is mooi uitgegroeid en vormt een beeldbepalend element dat het kerkhof domineert. Op het moment van inventarisatie was de beuk stervende.