Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 86541 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Begonialaan (Tielt)
Gedenkteken geplaatst ter gelegenheid van de vijfhonderdste sociale woning die hier in 1973 is opgetrokken en het vijftigjarig bestaan van de Tieltse Bouwmaatschappij, die vanaf de jaren 1920 sociale woningen optrekt in de verschillende wijken, onder meer de Stedemolenwijk, aan de rand van het stadscentrum.


ID: 87004 | Bouwkundig element

Kapel Heilig Hart

Deinsesteenweg (Tielt)
Gelegen bij het aangebouwde fabriekscomplex van de voormalige mouterij, later weverij. Volgens kadaster gebouwd in 1877 in opdracht van de familie Van de Walle, ter nagedachtenis aan overleden familieleden (zie marmeren gedenkplaat). Grote kapel in rode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen waarboven een natuurstenen kruis.


ID: 86565 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Deken Darraslaan (Tielt)
Gedenkteken ontworpen door de Tieltse kunstenaar-beeldhouwer Maurice Vander Meeren, opgericht in 1938 naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de stichting van het rusthuis-hospitaal door Joannes Marcellinus Darras (Lauwe, 1799 - Tielt, 1855). Natuurstenen stèle waarop bronzen reliëfplaat met profielportret van de stichter en afbeelding van het rusthuis-hospitaal op de achtergrond, waaronder inscriptie. Ervoor, losstaand houten kruis met opschrift.


ID: 86816 | Bouwkundig element

Beeld van generaal Maczek

Deken Darraslaan (Tielt)
Beeld van generaal Maczek door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout, onthuld op 8 september 1994. Bronzen sculptuur geplaatst op driehoekige natuurstenen sokkel. Voorstelling van generaal Maczek met sleutel uit het Tieltse wapenschild, bij uitbreiding tevens de sleutel van de vele stadspoorten die hij "opent". Eronder, driezijdige sokkel waarop inscripties.


ID: 86580 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Dertig Zilverlingenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel opgericht in 1944 door de wijkbewoners uit dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk geplaatst op de hoek met de Bedevaartstraat, doch omwille van de uitbreiding van de fabriek Van Maele en de modernisering van de straattoegang, in 1954 overgebracht naar de huidige locatie. Bakstenen pijlerkapel onder hoog en spits oplopend zadeldakje; houten overkraging op consoles. Smalle hoeksteunberen. Centraal, voorliggende bakstenen sokkel waarop natuurstenen dekplaat met inscriptie.


ID: 86598 | Bouwkundig element

Kapel van den Roozenboom

Euromarktlaan (Tielt)
Gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner Gerard Vande Weghe en uitgevoerd onder aannemer Antoon Braet. Roodbakstenen kapel onder spits zadeldak. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO 1944".


ID: 86603 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop

Felix D'Hoopstraat (Tielt)
Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop. Oorspronkelijk geplaatst in de omgeving van de ouderlijke hoeve van Felix D'hoop aan de Deinsesteenweg, verplaatst in 1999 naar de huidige locatie aan "Den Bek". Opgesteld in rechthoekig bloemenperkje met natuurstenen dekplaten op bakstenen sokkel. Gietijzeren kruisbeeld met aan de voet natuurstenen gedenkplaat waaronder opschrift.


ID: 86606 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Felix D'Hoopstraat 22 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 20 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op uiterst linkse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat geplaatst in 1989 op initiatief van de heemkundige kring De Roede van Tielt ter ere van enkele voormalige bewoners.


ID: 86624 | Bouwkundig element

Gedenksteen

Galgenveldstraat (Tielt)
Gedenksteen met opschrift "PROVINCIAAL TUINBOUWCOMITÉ/ PRIJS ARTHUR OLIVIER 1981/ TOEGEKEND AAN DE STAD TIELT" en stadswapen. Onregelmatig gezaagde natuurstenen rechtopstaande plaat op gemetste ondergrond; voorliggend perkje met losse verharding en zeshoekige bloembakjes.


ID: 86625 | Bouwkundig element

Gedenkteken nijverheidszone Galgeveld

Galgenveldstraat (Tielt)
Gedenkteken opgericht naar aanleiding van de openstelling van de nijverheidszone "Galgeveld" in 1969, één van de oudste industriezones van Tielt, heden deel uitmakend van het "Bedrijventerrein-Noord". Geometrische sculptuur opgesteld op een berm op het kruispunt met de Kanegemstraat, waarop plaat met witgeschilderde inscriptie.