Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 38079 | Bouwkundig element

Hoeve

Paterstraat 14 (Deinze)
Omhaagd hoevetje met ingeplant woonhuis en stallen respectievelijk ten noorden en ten zuiden van het deels beplant en verhard erf. Woonhuis van vijf traveeën + één staltravee onder zadeldak met rechts zijaandak met vlechtingen, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 35574 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Poeseledorp 1A (Deinze)
Kerk heropgebouwd naar ontwerp van J.-A. Clarysse in 1850, voltooid in 1852 met omringend omhaagd kerkhof. Op het kerkhof voornamelijk graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode.


ID: 131479 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten in de Leivallei

Rekkelinge (Deinze)
De houtkanten bevinden zich in de Leievallei, in de buurt van de uitmonding van de Rekkelingebeek en ten zuiden van Vosselareput, tussen Deinze, Bachte-Maria-Leerne en Astene. Ze zijn deels aangeplant en deels spontaan ingevuld met andere houtige soorten.


ID: 131581 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag met boerentopiary

Schave 246 (Deinze)
Het erf bij de boerderij is, met uitzondering van een houtkant van gewone es, nagenoeg volledig afgesloten met een scheerhaag van scherpe hulst. In de haag zijn heel wat bolvormige snoeivormen die boven de haag uitsteken aanwezig. Deze boerentopiary getuigt nog van een doorgedreven traditionele aanpak bij het onderhouden van de scheerhaag waarbij nut en sier steeds werden gecombineerd.


ID: 131582 | Landschappelijk element

Houtkant van gewone es

Schave 246 (Deinze)
Aan de zuidkant wordt het erf bij de boerderij afgesloten met een houtkant van gewone es. Het erf wordt verder nagenoeg volledig afgesloten met een geschoren hulsthaag met boerentopiary.


ID: 131606 | Landschappelijk element

Schermlinde bij gewezen mestvaalt

Sint-Hubertstraat 196 (Deinze)
De gekandelaarde linde met stamomtrek van 371 cm (gemeten in 2010) stond volgens de bewoners van de hoeve bij een inmiddels verdwenen mestvaalt. De linde was er geplant als schermboom en voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 38227 | Bouwkundig element

Goed te Stokstorme

Stokstormestraat 14 (Deinze)
Reeds vermeld in het eerste kwart van de 15de eeuw. Voorheen rechthoekige omgrachte pachthoeve met overwelfd poortgebouw gelegen in de zuidelijke hoek van de gemeente op de grens met Kruishoutem. Heden volledig vernieuwd hoevecomplex met losstaande bestanddelen.


ID: 307826 | Landschappelijk element

Solitaire tamme kastanje

Stroomkesstraat (Deinze)
Aan de rand van het kerkplein, achter de kerk van Wontergem, staat een knoestige, oude tamme kastanje. Wellicht maakte deze boom deel uit van de vroegere pastorietuin.


ID: 38221 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Reybrouck

Tussenweg (Deinze)
Gelegen ten zuiden van de Springdries tussen de Oudenaardsesteenweg en Gaversesteenweg. Zetel van de heerlijkheid te Reybrouck reeds vermeld begin 15de eeuw. Voorheen dubbele vierkante omgrachting met twee hoeven met losstaande bestanddelen.