2943 resultaten
ID: 13465 | Bouwkundig element
Kontichhof 23, 23A (Kontich)
Vroegere aanhorigheden met U-vormige aanleg, uit vierde kwart 19de eeuw; heden verbouwd tot woning, aan zuidzijde van de ingang tot het kasteel.
ID: 13523 | Bouwkundig element
Pierstraat 365 (Kontich)
Landhuis in cottagestijl met neotraditionele elementen, naar ontwerp van Camille Bal uit 1911. Gelegen binnen ommuurd domein met conciërgewoning en grote vijver.
ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.
ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 91379 | Bouwkundig element
Esenstraat (Kortemark)
Gemeentelijke Begraafplaats, aangelegd circa 1967. De begraafplaats is toegankelijk via een onverharde parking en langs straatzijde afgezet door een laag bakstenen muurtje en hek in buisstaal met centraal een betonnen pijler.
ID: 91190 | Bouwkundig element
Handzameplein 12 (Kortemark)
Wederopbouwpastorie, zie jaarsteen "A.D. 1923". Voortuintje van de straat gescheiden door een laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen vierkante bakstenen pijlers. Achterliggende tuin met nutsgebouw, aan de straatzijde afgesloten door een geelbakstenen hoge tuinmuur opengewerkt door korfbogige blindnissen en rechthoekige velden met overhoeks geplaatste bakstenen (slechts gedeeltelijk bewaard).
ID: 91199 | Bouwkundig element
Handzamestraat 159 (Kortemark)
Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin.
ID: 91286 | Bouwkundig element
Hogestraat 1 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster gebouwd in 1921 na afbraak van een ouder woonhuis dat dateerde van 1844. Rechts aanpalende tuin met twee taxusbomen, een bewaarde tuinmuur en poort: roodbakstenen muur onder ezelsrug verticaal verdeeld door vierkante pijlers onder diamantkopvormig betonornament, muurvlakken met spaarveld en tandfries en witgeschilderde tweeledige, opgeklampte poort.
ID: 90986 | Bouwkundig element
Hospitaalstraat 24 (Kortemark)
Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Hoofdklooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. De gebouwen gaan terug op die van een voormalig hospitaal gebouwd vanaf 1858-1859. De hoofdvleugel aan de straat dateert van 1892 (zie jaarsteen). De geschiedenis van dit klooster hangt samen met deze van het OCMW-rusthuis verderop in de Hospitaalstraat. De directeurswoning van het klooster aan de overzijde van de straat maakt deel uit van de site.
ID: 90988 | Bouwkundig element
Hospitaalstraat 27 (Kortemark)
Directeurswoning horende bij het hospitaal en klooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. Dateert uit dezelfde periode als de hoofdvleugel van het klooster en wordt gekenmerkt door dezelfde stijlkenmerken.