Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 55304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Alfons Pieterslaan (Oostende)
Parochiekerk van de eerste westelijke stadsuitbreiding volgens plan van Louis Crépin van 1867. Zuidoostelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met voorliggend plantsoen, omgeven door gevelwanden van Gent-, Antwerpen- en Filip van Maestrichtplein respectievelijk ten noordoosten, ten zuidwesten en ten zuidoosten.


ID: 56652 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Assisiëlaan 1 (Oostende)
Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.


ID: 56732 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met omgeving

Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiënteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.


ID: 56602 | Bouwkundig element

Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat 87 (Oostende)
Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel. Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag zie steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten.


ID: 55384 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Elisabethlaan (Oostende)
Georiënteerd kerkgebouw. Huidig uitzicht met neoromaanse inslag resulteert uit aanpassing van oorspronkelijk ontwerp door toenmalige Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen te modern bevonden. 1932-1933: bouw definitief bedehuis naar ontwerp van architecten François Van Welden en Isidoor Hintjens.


ID: 56640 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Guido Gezellestraat 50 (Oostende)
Bevolkingsaangroei leidt in 1912 tot stichting van een afzonderlijke parochie Conterdam-Meiboom met als patroonheilige Sint-Catharina; voordien hoorde de wijk bij de Sint-Anna-parochie. Pas in 1934 bouw van de kerk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge); inwijding op 1 juli 1937. Aanpassingswerken aan doopkapel en toren in 1960 door vochtproblemen en oorlogsschade. Centraal in woonkern gebouwd op toen vrijliggende bouwgrond langs de Guido Gezellestraat; omringd door nu nog slechts smalle tuin met hekkens, ingesloten door woningen. Georiënteerde éénbeukige kerk met architecturale uitwerking aanleunend bij de zogenaamd "neoromaanse school" in de toenmalige kerkbouw.


ID: 55455 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig-Hartplein (Oostende)
Parochiekerk gebouwd in 1914-1928 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) en architect Gustaaf Vandamme (Oostende).


ID: 55545 | Bouwkundig element

Kloosterkerk van de kapucijnen

Kapucijnenstraat 5 (Oostende)
Georiënteerde hallenkerk met vrijstaande west- en zuidgevel; oorspronkelijk in laatgotische stijl opgetrokken doch in 1958-1960 sterk aangepast. Gelegen op noordwestelijke hoek van het heraangelegde Mijnplein, aan het westelijk uiteinde van de Cirkelstraat. Gekend omwille van verering van Heilige Antonius als patroonheilige van vissers en zeelui. Aanvankelijk deel uitmakend van het kapucijnenklooster, opgetrokken vanaf 1621 en gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 56742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Lijsterbeslaan (Oostende)
Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959. Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.


ID: 56430 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Nieuwpoortsesteenweg (Oostende)
Georiënteerde, sobere zaalkerk haaks op hoek Goedheid-/Overvloedstraat; laatstgenoemde inspringend ten opzichte van rooilijn Nieuwpoortsesteenweg waardoor als het ware voorplein ontstaat.