Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 86627 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Generaal Maczekplein (Tielt)
Oorlogsgedenkteken met Shermantank en gedenkplaat voor de Poolse Pantsertroepen van de Tweede Wereldoorlog. Opgericht ter herinnering aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie.


ID: 86633 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Gross Geraulaan (Tielt)
Gedenkteken opgericht naar aanleiding van de uitbouw van de Europawijk in de jaren 1965-1975, begrensd door de Sint-Janstraat ten noorden, de Ringlaan ten oosten, de Felix D'hoopstraat ten zuiden en de Europalaan ten westen. Geplaatst op rondpunt in doodlopend deel van de straat, centraal in gemetst cirkelvormig bakstenen muurtje dat gevat is tussen twee grote natuurstenen consoles met gliefen. Natuurstenen plaat met kaart van Europa en opschrift "EUROPAWIJK", slecht zichtbaar door hoge begroeiing.


ID: 87023 | Bouwkundig element

Station Aarsele

Hogenhovestraat 67 (Tielt)
In 1852 wordt een neoclassicistisch stationsgebouw opgetrokken door de spoorwegcompagnie "Chemins de fer de la Flandre Occidentale", samen met de aanleg van het stuk spoorlijn Tielt-Deinze, in gebruik genomen in 1855. Het oorspronkelijke traject omvat Deinze-Tielt-Ingelmunster; in 1880 wordt ook de verbinding met Lichtervelde gerealiseerd. Resterend stationsgebouw (magazijn) uit 1923. Laag en lang bakstenen gebouw met gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 86679 | Bouwkundig element

Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.


ID: 86698 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 81 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Aan de gevel oorlogsgedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank.


ID: 87029 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en meisjesschool

Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.


ID: 87101 | Bouwkundig element

Herdenkingszuil Kanegem Bloemendorp

Kanegem-Dorp (Tielt)
Herdenkingszuil "Kanegem Bloemendorp", geplaatst op de hoek van Kanegem-Dorp en de Keizerstraat op een rond pleintje omringd door plantsoentjes en vergezeld door Paardenkastanje, aangelegd op de plaats van een afgebroken eind 18de- of begin 19de-eeuws eenlaagswoonhuis met beraapte gevel en schouderboogvormige deuromlijsting. Opgericht op 18/12/1976 naar aanleiding van de internationale prijs voor bebloeming: "1976 INTERNATIONALE / PRIJS "ENTENTE FLORALE" ".


ID: 87104 | Bouwkundig element

Herdenkingsplaat Prijs Arthur Olivier 1997

Kanegem-Dorp (Tielt)
Herdenkingsplaat "Prijs Arthur Olivier 1997", geplaatst in een plantsoentje aan zuidzijde van het voormalige gemeentehuis. Zerkvormig gedenkteken in witte natuursteen waarop een bronzen plaat met afbeelding van dorp en roos, en vermelding van de prijsuitreiking.


ID: 87105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
Sint-Bavokerk, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Materiaalgebruik typisch voor neogotiek/ neobarok: rode baksteenbouw met Euvillesteen voor onder meer omlijstingen deur- en vensteropeningen, frontons, pilasters, lijstwerk, ornamenten, torenhelm.


ID: 87106 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Kanegem

Kanegem-Dorp 2 (Tielt)
Gebouwd in 1956-57 ter vervanging van het oude gemeentehuis op het dorpsplein. Gelegen ten westen van de kerk op grond van het voormalige kerkhof. De benedenverdieping huisvest heden een uitleenpost van de openbare bibliotheek en een vergaderlokaal. In de voormalige raadszaal op de eerste verdieping speelt een videoreproductie over Briek Schotte.