Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 91516 | Bouwkundig element

Hoeve Claerbout en ast

Geitestraat 30 (Lendelede)
19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse, losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een omhaagd en begraasd erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers, met cichoreiast ten oosten. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, maar in 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, mogelijk circa 1906.


ID: 201443 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Ingelmunstersestraat 4 (Lendelede)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1883-1884, verruimd in het tweede kwart van de 20ste eeuw en opnieuw uitgebreid in 1993.


ID: 91555 | Bouwkundig element

Ledebeekhoeve

Julien Ottevaerelaan 2 (Lendelede)
Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling, met boerenhuis mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, aangevuld met 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen. Eertijds via een erfoprit toegankelijk vanaf de Kuurnsestraat, voorheen op adres Kuurnsestraat.


ID: 91577 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Mosschere

Leenstraat 1 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen en voormalig poortgebouw met oudere kern, op een site die minstens opklimt tot de 15de eeuw. Gesitueerd in laaggelegen gebied nabij de grens met Izegem, aan de oorsprong van de Bossebeek.


ID: 91581 | Bouwkundig element

Steenbakkershoeve

Manpadstraat 9 (Lendelede)
Toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 91604 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Sint-Katharina

Sentestraat 6B (Lendelede)
Aangelegd circa 1931 ter vervanging van het kerkhof uit 1877 dat zich achter de kerk bevond. Rondom omhaagde begraafplaats op een smal rechthoekig perceel, toegankelijk via een ijzeren hek met bekronende kruisen. Evenwijdige padenstructuur aangelegd in rood grind met enkele tussenliggende smalle grasstroken.


ID: 307996 | Landschappelijk element

Solitaire zomerlinde bij Hof te Bree-eik

Bree-eik 16 (Lennik)
De solitaire en beeldbepalende zomerlinde op het erf van het Hof te Bree-eik is geplant als schaduwboom, centraal voor de boerenwoning.


ID: 134750 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Neufcour van Eizeringen

Luitenant Jacopsstraat 27-29, 25A (Lennik)
Neoclassicistisch kasteel met aanhorigheden, ter vervanging van een strak-geometrische structuur uit het einde van de 18de eeuw omgeven door relicten, waaronder oude bruine beuken, van een landschappelijk park, oorspronkelijk 7 hectare, aangelegd circa 1820.


ID: 302863 | Landschappelijk element

Opgaande zomereiken als erosiebestrijding

Molenstraat, Oude Geraardsbergsestraat, Sint-Barbarastraat (Lennik)
Ter hoogte van een driesje, ontstaan door de kruising van oude veldwegen - de Molenstraat, de Oude Geraardsbergsestraat en de Sint-Barbarastraat -, staat een eeuwenoude veldkapel gewijd aan de Heilige Barbara, omzoomd door enkele oude lindebomen (Tilia cordata). Twee aanpalende zomereiken (Quercus robur) maken het zicht compleet.


ID: 134648 | Landschappelijk element

Kamp van Beverlo: Koninklijk Park, Nieuw Park en militaire begraafplaatsen

Leopoldsburg (Leopoldsburg)
Koninklijk Park en aansluitend Nieuw Park, beide in landschappel­ijke stijl, horend bij het Militair kamp van Be­verl­o en daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Belangrijke bomen. Twee militaire begraafplaatsen, een Belgische uit 1928 en een Britse voor de gesneuvelden van 1939-1940, sluiten bij het Nieuw Park aan.