Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 78836 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nonnendijk 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, zijnde het boerenhuis met opkamer van twee traveeën links van de ingang, en een lang schuurvolume met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door luchtgleuven in de zijpuntgevel, onleesbare datumsteen. Onverhard erf met vaalt. Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78759 | Bouwkundig element

Hoeve 't Valkenhof

Oostkerkestraat 1 (Damme)
In kern 19de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type met stal, boerenhuis van drie traveeën met opkamertravee ten westen en schuur. Bruine baksteenbouw onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Sluissedijk 19 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw, zie boerenhuis reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak. Dwarsschuur door middel van hoge bakstenen muur verbonden met woonhuis. Ten noorden, klein bakhuis. Omhaagde voortuin.


ID: 78902 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pereboomstraat 2 (Damme)
Hoeve met losstaande 18de-eeuwse bestanddelen, in L-vorm opgesteld op een onverhard erf, te bereiken via een lange erfoprit vanaf de straat. Ten noorden, het boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type, met aansluitende stal. Ten oosten daarvan, haaks tegenover het woonhuis, het lange volume van schuur met links en rechts geïncorporeerde stal en wagenhuis (nu stal).


ID: 78728 | Bouwkundig element

Hoeve Gapaerd

Polderstraat 4 (Damme)
Dieper gelegen historische hoeve opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en schuur reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen rond onverhard, deels gekasseid erf. Boerenhuis, gescheiden van rest van het erf door witgekalkt bakstenen muurtje op gepekte plint en ijzeren hek. Witgekalkte erfgevel op gepekte plint onder pannen zadeldak Stalgebouw en wagenschuur.


ID: 78840 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Preekboomstraat 4 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gekenmerkt door een boomgaard aan straatkant en volledige omzoming door een moerbeihaag. Drie gebouwen U-vormig geplaatst rond een binnenerf, baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde schuur en stal; parallel een tweeledige dwarsschuur met geïncorporeerde stal in rode baksteenbouw.


ID: 78907 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sabtsweg 4-6 (Damme)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren.


ID: 78843 | Bouwkundig element

Sareptahoeve

Sareptastraat 5 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen op een deels omwald, onverhard erf, in kern teruggaand op de site van het Sareptaklooster, dat in 1486 op deze plaats wordt gesticht. Gerenoveerde woonhuis en schuur. Witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, gevat onder pannen zadeldak. Eenbeukige dwarsschuur ten noordoosten.


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.