Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 44148 | Bouwkundig element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Nieuwplaats 2 (Langemark-Poelkapelle)
Aan de straat palende pastorie met voortuintje, ten zuidoosten van kerk. Ommuurde tuin achteraan. Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts dakschild. Mogelijk ontwerp van architect Bayens van 1925.


ID: 44100 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Poelkapellestraat 83 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve met losse bestanddelen grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning aanleunend bij langgestrekt type met links stalgedeelte en rechts woonhuis van heden drie traveeën met middenrisaliet uitlopend op dakvenster onder haaks afgewolfd zadeldak met windborden.


ID: 44123 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Andriesparochie met tuin

Sint Janstraat 2 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie met diepe, omhaagde tuin, ten oosten van de kerk. Burgerhuis in regionale neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1922 ter vervanging van traditioneel, 19de-eeuws pastorietype. Breedhuis bestaande uit een linker gedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts wolfseind, en een rechter gedeelte van één travee en één bouwlaag eveneens onder zadeldak.


ID: 44157 | Bouwkundig element

Hoeven met losse bestanddelen

Stroombeekstraat 4-6 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve zogenaamd "Hengstenhof", zie opschrift op de schuurzijgevel; naar verluidt circa 1920 heropgebouwd op behouden fundamenten van vooroorlogse hofstede; wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47703 | Bouwkundig element

Dekenij Onze-Lieve-Vrouwparochie

Grote Plaats 15 (Lebbeke)
Het pastoriegebouw is vanouds ingeplant in een grote ommuurde tuin. Sporen in het huidige gebouw wijzen op een oudere kern van zes traveeën met slechts één bouwlaag, opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links van de voortuin sluit een voormalig koetshuis de tuin af.


ID: 47717 | Bouwkundig element

Villa Hofman

Kerkstraat 12-14 (Lebbeke)
Villa Hofman, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12.12.2002. Typisch landhuis, gebouwd in eclectische stijl in 1907 door de familie Hofman-Segers. Woning ingeplant in een grote tuin met parkallure, achteraan reikend tot aan de beek, aan de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek op bakstenen voet met arduinen dekplaat.


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 47863 | Bouwkundig element

Villa De Olmen

Nieuwstraat 83 (Lebbeke)
De riante villa De Olmen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van Carlos Malfait, is in de regio van Dendermonde een zeldzaam voorbeeld van landhuisarchitectuur representatief voor het interbellum: naar stijl zijn elementen verenigd van de pittoreske cottagebouw van de art deco met een sobere decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 47867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Salvatorparochie met tuin

Sasbaan 2 (Lebbeke)
Oudste gedeelte van 1745 in bak- en zandsteen opgericht. Het nog oudere gedeelte van de pastorie werd in 1760 vervangen door een kortere vleugel van twee bouwlagen. In 1891 tekende de Gentse architect August Van Assche de plannen voor vergroting en aanpassing. Huidig gebouw met stilistisch eenheidskarakter niet tegenstaande de drie bouwfasen. Ommuurde pastorietuin, ter hoogte van de voorgevel werd de gesloten muur eind de jaren 1940 vervangen door decoratief ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers.