Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 134580 | Landschappelijk element

Begraafplaats Hasselt

Kempische steenweg 87 (Hasselt)
Beboomde en ommuurde begraafplaats met hekken langs de straat, aangelegd in 1796 en later meermaals uitgebreid, ook met een soldatenkerkhof. Eén der oudste van het land.


ID: 134624 | Landschappelijk element

Tuin van hoeve Ten Roye

Kermtstraat 43 (Hasselt)
Twee historische sites, belangrijke geheugenplekken van dit dorp dat haast uitsluitend nieuwbouw bezit.


ID: 134605 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Henegauw

Kloosterlaan 22A, Luikersteenweg 427 (Hasselt)
Grotendeels recent verloren gegaan kasteeldomein, op oudere site met een goed gedocumenteerde geschiedenis en een later herzien, in het eerste kwart van de 19de eeuw gesignaleerd vroeg-landschappelijk park.


ID: 308066 | Landschappelijk element

Tongersesteenweg met wegbeplanting

Luikersteenweg (Hasselt), Tongersesteenweg (Kortessem), Hasseltsesteenweg (Tongeren)
De steenweg N20 verbindt Tongeren met Hasselt en heeft nog relicten van de historische wegbeplanting. Tussen Tongeren en Kortessem staan langs weerszijden van de weg tegenover elkaar gekandelaarde platanen aangeplant. Parallel met de weg werden langsgrachten aangelegd. Vanaf Kortessem wijzigt de wegbeplanting in opgaande zomereiken met sporadisch een Amerikaanse eik. De rechtlijnige steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd omstreeks 1740, onder het Oostenrijkse bewind, aangelegd.


ID: 134604 | Landschappelijk element

Siertuin, moestuin en boomgaard

Luikersteenweg 143 (Hasselt)
Onvolledig bewaard geheel van een siertuin, kleine boomgaard en moestuin bij een voor­stedelijke villa van 1905, aansluitend bij de typologie van tuinen voor nut en voor sier, zoals die traditioneel nog in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw voorkwamen.


ID: 22193 | Bouwkundig element

Kapel van Hilst

Oude Truierbaan (Hasselt)
Kleine kapel gelegen op lichte terp en omgeven door eiken, opgericht in 1898 bij de honderdjarige herdenking van de aldaar door de Franse bezetter vermoorde strijders van de boerenkrijg.


ID: 22176 | Bouwkundig element

Kapel

Rapertingenstraat (Hasselt)
Kapel, gelegen op een driehoekig pleintje, en beschaduwd door twee linden.


ID: 134622 | Landschappelijk element

Tuinen in het begijnhof

Zuivelmarkt (Hasselt)
Ruïnetuin van na de tweede wereldoorlog, aangelegd op de site van de verwoeste kerk van het Sint-Catharinabegijnhof.


ID: 135299 | Landschappelijk geheel

Hoeve Hobos en omgeving

Eksel (Hechtel-Eksel), Overpelt (Pelt)
Het gebied behoort tot het Kempens plateau. Het is een vlak landschap met afwisselend gesloten bossen en open beekvalleien. Het natuurgebied ‘t Plat is gelegen in het diepe gedeelte van de vallei van de Holvense beek die enkele kilometers ten zuidwesten ontspringt. Van oudsher was het een zeer waterrijk gebied met talrijke kwellen en bronnen en een lage ligging, waardoor er zich een een nat heidegebied vormde. Het Hobosdomein is ontstaan rond de Hobosboerderij. Dit gebied was oorspronkelijk een heidegebied dat vanaf de 16de eeuw werd ontgonnen, eerst in functie van akkerbouw en later experimentele bosbouw. Het gebouwencomplex ligt centraal in het domein en bestaat uit een herenhuis, boerderijgebouwen en een jeneverstokerij. In de omgeving zijn verschillende dreven aangeplant. Het gebied omvat verder de Gorten, de beekvallei van de Gortenloop en de Holvense beek.


ID: 300250 | Landschappelijk geheel

Valleien van Dommel en Bollisserbeek tussen Peer, Hechtel-Eksel, Overpelt en Neerpelt

Eksel (Hechtel-Eksel), Peer (Peer), Neerpelt, Overpelt (Pelt)
Het brongebied van Dommel, Bollisserbeek en Peerderloop bevindt zich op de noordelijke rand van het Kempisch Plateau. De Dommel heeft een typisch en erg gaaf bewaard venig beekdal waar later in de veenuitgravingen talrijke visvijvers werden aangelegd. De oorspronkelijk bevloeide graslanden zijn vaak verruigd en nu gekenmerkt door elzenbroekbos. In de beekvallei zijn nog een aantal onderslagmolens bewaard en de omgeving wordt gekenmerkt door houtkanten, bomenrijen en sloten als perceelsscheiding. Verspreid in de beekvallei liggen talrijke voorbeelden van voornamelijk 19de-eeuwse, langgestrekte hoeven als restanten van de traditionele bebouwing. In de omgeving van de oude woonkernen komen uitgestrekte plaggenbodems voor. Naast de karakteristieke Maria-kapelletjes bij vrijwel elk kruispunt, zijn er enkele grote kapellen die teruggaan tot de 8ste eeuw.