Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 74374 | Bouwkundig element

Eclectische dokterswoning

Hoogstraat 27 (Kruisem)
Eclectische villa gebouwd in 1910 als dokterswoning. Omringende grote beboomde tuin met vijver, aan de straat afgesloten door lugusterhagen achter lage muurtjes.


ID: 131411 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vredesboom

Huiseplein (Kruisem)
In de hoek van het omhaagde kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus en aansluitend bij het gekasseide dorpsplein staat een imposante opgaande beuk. Deze dorpsboom werd geplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.


ID: 133042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde solitaire linde als kruispuntboom

Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 43827 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Huisepontweg 2 (Kruisem)
Verwaarloosd boerenhuis, voorheen met dorpswinkeltje. Oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen op U-vormige aanleg op sterk afhellend erf toegankelijk via ijzeren hek aan overhoekse gemetste pijlers.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133043 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.


ID: 131206 | Landschappelijk element

Berceau van gewone haagbeuk pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
De voortuin van de pastorie wordt aan de straatzijde naast de taxushaag ook afgeschermd door een loofgang van haagbeuk. De loofgang of berceau overkapt het pad in de pastorietuin, zo kon de priester ongezien en beschermd tegen de zon in de tuin brevieren.