Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 21096 | Bouwkundig element

Industrieel complex

Schouwvegersstraat 6, 20, 20A-D (Gent)
Interessant gegroeid industrieel complex, dat heden in twee panden opgesplitst is. De oudste delen van het geheel bevinden zich links en rechts van de doorgang achter nummer 20. Het rechter gebouw werd in 1838 opgericht als werkhuis J. De Buck. Het linker bedrijfsgebouw werd in 1842-43 als magazijn opgericht. Het ten noorden gelegen langgerekt gebouw werd in 1842-43 opgericht als aardappelmeel-fabriek. In 1854 bouwde de kopergieter P. De Cuyper, in het midden van het toen nog open binnenplein een nieuwe ijzergieterij. Ten westen aanleunend bij de voormalige ijzergieterij: interessante houten constructie op bakstenen onderbouw.


ID: 19093 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterliggend magazijn

Simon de Mirabellostraat 25, 25A (Gent)
Onderkelderd herenhuis, volgens een bouwaanvraag van 1902 gebouwd in opdracht van aannemer Victor De Braeckeleire. Woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met vier houten dakkapellen. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met 19de-eeuwse ordonnantie in neoclassicistische stijl. De dubbele poort geeft toegang tot het achterliggende terrein met een magazijn uit 1915 en een houtzagerij en een houtopslagruimte uit 1929.


ID: 18678 | Bouwkundig element

Brouwerij

Sint-Bernadettestraat 626 (Gent)
Oorspronkelijke gebouwen vanaf 1873 en voornamelijk in het vierde kwart van de 19de eeuw opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplein. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak, met uitbreiding links met toren, daterend van 1899.


ID: 26619 | Bouwkundig element

Brouwerij en burgerhuis

Sint-Corneliusstraat 11 (Gent)
Brouwerij en woonhuis met bepleisterde neoclassiciserende lijstgevel opgericht in 1903. Toegangspoortje tot voormalige brouwerij Saudan, later Cocquit.


ID: 25797 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Sint-Jansvest 28-30, 28A-C (Gent)
Twee breedhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldak; volgens archiefstukken voorheen een suikerraffinaderij in 1777 voorzien van een nieuwe gevel met dubbelhuisopstand en boven drie middentraveeën voorheen bekroond met driehoekig fronton.


ID: 25804 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met fabriek

Sint-Joriskaai 5-6, 6A (Gent)
Huizenblok als geheel ontworpen met twee gelijkaardige enkelhuizen met drie bouwlagen van twee ongelijke traveeën onder mansardedak, uit overgangsjaren 19de naar 20ste eeuw. Brede getoogde inrijpoort met achterin gelegen fabriek.


ID: 19686 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Lievenspoortstraat 106-120 (Gent)
Vroegere naar de Oude Schelde leidende steeg, heden tweezijdig bebouwd steegbeluik met relatief brede open toegang. 19de-eeuwse eenlaagse woningen van twee traveeën in spiegelbeeldschema onder zadeldak, en bewaarde ruïnes van een vroegere stokerij en magazijn.


ID: 21177 | Bouwkundig element

Redactie en drukkerij Dagblad Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 128 (Gent)
Redactie en drukkerij Dagblad Vooruit, met opvallende voorgevel van rood en zwart geglazuurde tegels, glas- en ijzerwerk, behorend tot de nieuwe zakelijkheid, volgens plintopschrift van 1930 en naar ontwerp van architect Fernand Brunfaut.


ID: 21153 | Bouwkundig element

Rijksuniversitaire gebouwen, rectoraat, beheer en technische dienst

Sint-Pietersnieuwstraat 25-27 (Gent)
Op dit perceel was een katoenfabriek gevestigd waarvan de gebouwen na de Tweede Wereldoorlog herbestemd werden als kantoren, eerst voor de Union Cotonnière, nadien als rectoraat voor de universiteit. Achteraan het perceel, aan de Schelde, werd in 1977 het nieuw rectoraat gerealiseerd, een hoogbouw naar ontwerp van architectenkoppel Jean Zerck en Claire Mulder.


ID: 209095 | Bouwkundig element

Technische laboratoria en thermische centrale van de Universiteit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 41-45 (Gent)
Het Technicum van de Universiteit Gent is een omvangrijk complex met voorbeeldwaarde, tot stand gekomen volgens architecturale en structurele concepten die beantwoordden aan de toenmalige behoeften op esthetisch, pedagogisch en experimenteel vlak en dit volgens de ontwerpen van professor ingenieur architect Jean-Norbert Cloquet in nauwe samenwerking met professor ingenieur Gustave Magnel.