Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 50014 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Donkstraat 118-120 (Maldegem)
Oorspronkelijk twee aparte gebouwen; een woonhuis uit 1879, later kloosterhuis van de zusters maricolen uit Deinze, en een schoolgebouw in neotraditionele stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1930.


ID: 78798 | Bouwkundig element

Betonnen kapelletje

Eibeystraat (Maldegem)
Betonnen kapelletje versierd met Sint-Jakobsschelpen, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog door de familie Van Den Bossche als dank voor bescherming tijdens een beschieting.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 82021 | Bouwkundig element

Abdij van Zoetendale

Koning Albertlaan 33-37, Zoetendale 2-4 (Maldegem)
Voorheen complex van omwalde hoeven op de plaats van de voormalige abdij van Zoetendale. Gelegen in de noordelijk gelegen wijk Donk, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen en de grens van drie gemeenten: Maldegem, Middelburg en Moerkerke. De voornaamste abdijgebouwen lagen op Maldegem. In het ancien régime tevens de grens van het Brugse Vrije en de heerlijkheid-Ambacht Maldegem.


ID: 50594 | Bouwkundig element

Oud Schepenhuis

Marktstraat 38 (Maldegem)
Oud Schepenhuis, opgetrokken circa 1525, hersteld in 1607 na beschadiging tijdens de godsdiensttroebelen onder meer met stenen afkomstig van het in ruïne verkerende schip van de kerk. In 1930, naar aanleiding van het eeuwfeest van België, deels herbouwd en voorzien van een neogotisch parement waardoor het zijn huidige uitzicht kreeg.


ID: 50589 | Bouwkundig element

Hoekcomplex naar ontwerp van H. Vaerwyck-Suys

Marktstraat 63-65 (Maldegem)
Hoekcomplex bestaande uit een ensemble van twee woningen in Vlaamse regionalistische stijl opgelegd door de gemeente in het kader van de heraanleg en verbreding van het vroegere Boudewijn Lippensstraatje, heden Schouwburgplaats. Rij- en hoekhuis van respectievelijk twee en drie bouwlagen gemarkeerd door puntgevels met houten bebording en zwarte leien en pannen zadeldaken.


ID: 50593 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.


ID: 49033 | Bouwkundig element

Kruis en kruisweg van het Westeindeken

Molenstraat (Maldegem)
Het veldkruis en de kruisweg zijn beeldbepalend gelegen in een rustig agrarisch landschap. Het kruis werd ingewijd op 5 april 1905. In 1906 werd bij het veldkruis een volledige kruisweg opgericht, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een bedevaartplaats.


ID: 50663 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Noordstraat 100 (Maldegem)
Alleenstaande modernistisch rijhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1936. Blokvormige woning met drie bouwlagen en plat dak.


ID: 13536 | Bouwkundig element

Villa Wildzang

Sint Jozeflei 29 (Malle)
Alleenstaand herenhuis, in neotraditionele stijl, uit het derde kwart van de 19de eeuw.